Het Amerikaanse Y&T is een graag geziene gast in Nederland: zo ongeveer elk najaar is de rockband wel op Nederlandse podia te vinden. Dit jaar trekt de band zoals gewoonlijk weer door Europa, maar nu met een bijzondere reden: de tour viert het 45-jarige bestaan van de band. Op 3 oktober werd die (uitgebreide) loopbaan in Hedon, Zwolle geëerd met een setlist waarop elk studio-album vertegenwoordigd werd.

Een passend voorprogramma werd verzorgd door het Nederlandse Tricklebolt, een band die als niets minder dan een rijzende ster omschreven kan worden. De band speelde al eerder in het voorprogramma van Y&T en verzorgde ook openingen voor Uriah Heep en Extreme. Dit betekent echter niet dat de band een pure voorprogrammastatus heeft; de jonge Sallanders lieten met nummers als ‘N347’, ‘I’ll Drive’ en het nieuwe ‘Backbite’ een onuitwisbare indruk achter.

Het was echter aan de mannen van Y&T om de volle zaal volledig in extase te brengen. Na een introductie met het nummer ‘Baba O’Riley’ van The Who kwam de band op met ‘Hurricane’, wat het flink volgepakte Hedon direct in beweging bracht. Over de jaren wist de band een stevige fanbase op te bouwen, en die was goed vertegenwoordigd in Zwolle: veel nummers werden woord voor woord meegebruld vanuit de zaal. Een gevoelige noot in de verder stampende rockshow kwam in de vorm van de powerballad ‘Come In From The Rain’, dat opgedragen werd aan een overleden vriend en medewerker van de band.

Door het concept van een setlist waar van elk album minstens één nummer op stond, kon de band uit elke periode de grootste hits kiezen; zo kwamen onder andere ‘Mean Streak’, ‘Midnight in Tokyo’ (de riff werd meegezongen, zoals ze dat deden in Japan) en ‘Face Like An Angel’ langs en kon elke Y&T-fan zijn hart ophalen aan zijn favoriete klassiekers. Vooral ‘I Believe In You’, dat luidkeels werd meegezongen en met zijn uitgebreide solo’s een van de onbetwiste muzikale hoogtepunten vormde bewees de kracht van Y&T’s live performance.

Na een enorm uitgebreid programma bleek de band het spelen nog steeds niet moe te zijn – aan het einde van de avond vormde de toegift die bestond uit ‘Sail On By’ en ‘Forever’ pas de echte afsluiter van het concert.

Hoewel Y&T al 45 jaar bestaat, lijkt de band nog steeds eerder te groeien dan in populariteit af te nemen. Dat de band ijzersterke shows vol muzikaal vakmanschap en aanstekelijke rocknummers neer weet te zetten zoals in Hedon ligt daar ongetwijfeld aan ten grondslag. Dave Meniketti zingt nog steeds fenomenaal en wisselt dat moeiteloos af met de meest virtuoze gitaarsolo’s. Drummer Mike Vanderhule is met zijn drumstoktrucjes een genot om te zien optreden en nieuwe toevoeging op de bas Aaron Leigh lijkt zich helemaal thuis te voelen in de band. Hoewel Meniketti nog het enige originele lid van de band is, is een Y&T-concert nog steeds een authentieke ervaring die de concertganger de glorieuze jaren van de rock ‘n roll laat herbeleven. Elke Y&T-fan moet in Hedon, Zwolle aan zijn trekken kunnen zijn gekomen – in elk geval genoeg om er weer een jaar tegen te kunnen.

Foto’s (c) Anneke Klungers / Maxazine

Deel: