Robbie Robertson, producer, muzikant, maker van filmmuziek én voormalig lid van The Band, verkende voor zijn nieuwe album ‘Sinematic’ de duistere, grimmige kanten van de mensheid. Als maker van filmmuziek voor Martin Scorsese raakte hij geïnspireerd door diens aanstaande film ‘The Irishman’, waarvoor Robertson ook de filmmuziek maakte.

Robertson vertelt verhalen met zijn liedjes, die langs de rafelrandjes van het leven scheren. Misdaad en maffia, zoals vaker in Scorsese films voorkomen, vormen het decor van de teksten die op het album te horen zijn.

“I was working on music for ‘The Irishman’ and working on the documentary, and these things were bleeding into each other,” zegt Robertson over de totstandkoming van het album. “I could see a path. Ideas for songs about haunting and violent and beautiful things were swirling together like a movie. You follow that sound and it all starts to take shape right in front of your ears.’

Voor ‘I Hear You Paint Houses’ werkte hij samen met Van Morrison, die een deel van de zang op het nummer voor zijn rekening neemt. Ook in dit nummer komen de gruwelijke taferelen uit de onderwereld aan bod, gezongen als een alledaags gesprek. Maar met zoveel subtekst dat je als luisteraar tussen de regels door de boodschap maar al te goed begrijpt.

Van Morrison is niet de enige gastmuzikant op het album. Ook Glen Hansard, Citizen Cope, J.S. Ondara en Laura Satterfield leenden hun stem aan Robertson voor ‘Sinematic’, dat afgelopen week is verschenen.

Deel: