De voor een Grammy genomineerde songwriter en producer Thomas Dybdahl heeft vandaag zijn nieuwste single ’45’ uitgebracht. Het nummer is een creatieve samenwerking tussen Thomas en zijn oude vriend en producer Håvard Rosenberg. In eerste instantie stond een EP op de planning, maar uiteindelijk liepen de opnames uit tot een volwaardig album dat op 14 februari 2020 zal uitkomen. Deze plaat is het vervolg op Thomas Dybdahl’s alom geprezen ‘All These Things’, dat in oktober 2018 verscheen.

Het album werd opgenomen in zijn eigen 1micadventure studio in Stavanger, Noorwegen, en is gecoproduceerd door vaste samenwerkingspartner Håvard Rosenberg, bekend van zijn productions voor urban en hip hop artiesten in Noorwegen. Voor de opnames van ’45’ maakten zij gebruik van een oude Tandberg 2 track recorder die Thomas erfde van zijn grootvader.

Op deze bandrecorder vonden Dybdahl en Rosenberg oude opnames terug uit de jaren ’60, waarop de vader en ooms van Thomas spraken over hun dromen voor de toekomst. Deze gesprekken werden gebruikt ter inspiratie voor het lyrische thema van de nieuwe single: het bekende verhaal ‘vertrek uit deze plaats, nu het nog kan’ en een beschouwing van ambities en doelen die horen bij het ouder worden. Sommige dingen kan je zelf soms niet doen, maar dan kan je anderen helpen bij het verwezenlijken van hun dromen.

Alhoewel de toen 19-jarige Noor Thomas Dybdahl zijn eerste EPs ‘Bird’ & ‘John Wayne’ uitbracht in 2000-2001, gevolgd door de single ‘Love’s Lost’, wist hij pas echt de aandacht te trekken met zijn debuut album ‘…That Great October Sound’ dat verscheen in 2002. Met zijn dogmatische benadering van slechts één microfoon, een soulvolle tenorstem, een intiem akoestisch geluid en een stel goede nummers, vond hij al snel zijn weg naar de ether in Noorwegen. Wat volgde was een reeks geweldige recensies, prijzen en een groeiend fanbase over de hele wereld.

Met de status als muzikant voor muzikanten, werd hij al snel ontdekt door artiesten zoals Elvis Costello, Jamie Cullum en smaakmakers zoals LA’s indieradio KCRW, met Grammy bekroonde muziekproducent Larry Klein (Joni Mitchell, Herbie Hancock, Tracy Chapman) als een van zijn eerste fans. De twee werkten samen aan het album ‘What’s Left Is Forever’ in 2013, dat werd genomineerd voor een Grammy, en het album ‘All These Things’ uit 2018.

Deel: