Ilse DeLange weet het: vaak is het beter je helden niet te ontmoeten. Maar ze weet eveneens: soms is het beter van wél. En is het mooist denkbare: met ze werken. T-Bone Burnett is zijn naam. Muzikant, songwriter, maar vooral: een van de meest markante, herkenbare en volstrekt authentieke producers ter wereld.

Winnaar van het ontzagwekkende aantal van 13 Grammy Awards. Minstens twee daarvan voor albums die Ilse DeLange zelf bijna letterlijk grijs heeft gedraaid. De soundtrack van O Brother, Where Art Thou? bijvoorbeeld, die een nieuwe generatie in aanraking bracht met de rijkdom van country, blues, bluegrass en folk. En Raising Sand, het gezamenlijk album van rocklegende Robert Plant en countryzangeres Alison Krauss, dat in 2009 een Grammy Award won voor Album Van Het Jaar. Producer en gitarist van dat album: T-Bone Burnett. De man die aan de lijst artiesten met wie hij heeft samengewerkt (Roy Orbison, Elton John, Elvis Costello) er nu één heeft toegevoegd uit Nederland: Ilse DeLange.

‘Gravel & Dust’ is een nieuwe stap vooruit, een aanwakkering van een oud vuur, en tegelijk een terugkeer naar haar bron. De cirkel van World Of Hurt rondgemaakt door samen te werken met de man die een hoofdrol speelt in de muziek die dat klassieke debuut 21 jaar geleden inspireerde. ‘Ik heb zo vaak in de studio zijn werk gebruikt als referentie. Als ik dan wilde duidelijk maken hoe ik vond dat iets moest klinken, noemde ik zijn album met Robert Plant en Alison Krauss’. Op haar verzoek introduceerde producer Patrick Leonard, met wie ze werkte aan The Great Escape, haar bij Burnett. Ze legde hem in een mail uit dat ze een liefde deelt voor dezelfde muziek, maar tegelijk ook geregeld ‘tussen de hokjes in valt’.

‘Zijn reactie was: het lijkt me hartstikke leuk om met jou koffie te drinken als je een keer in Nashville bent’. Eerlijk is eerlijk: ‘Ik was best wel nerveus en veel te hyper, waardoor ik op het eind van het gesprek eigenlijk was vergeten te vragen of hij mijn plaat wilde produceren’. Hij vroeg haar wel of ze met hem mee wilde naar zijn eigen studio in de House of Blues in Nashville, om samen naar muziek te luisteren. Ze volgde de hard naar zijn studio scheurende Burnett, terwijl ze onderweg haar vriend en muzikanten belde om te zeggen dat ze nóóit zouden raden achter wie ze nu aan reed. Samen luisterden ze de hele ochtend naar muziek en in precies die ontspannen sfeer begonnen ze een paar weken later aan ‘Gravel & Dust’. ‘Hij is zodanig in control, dat hij volledig kalm kan blijven.’

Het is meer dan een verzameling van tien liedjes, het is een álbum, niet voor niets verschijnt het ook op vinyl. Een eenheid van sfeer, een introverte, warme liefdesverklaring aan een weldadige bron van muziekliefde. Het is alsof T-Bone Burnett Ilse DeLange in een kamer heeft gezet, op een kruk met een gitaar, en één spotje op haar heeft gericht, met in de schemer om haar heen muzikanten die zó goed zijn dat ze geen behoefte hebben om dat steeds te bewijzen. Geen woord te veel, geen noot om de noot, nergens virtuositeit om de bravoure: op ‘Gravel & Dust’ is elk akkoord en iedere zin dienstbaar aan de zuidelijk Amerikaanse sfeer van ingetogen melancholie.

Ilse DeLange staat op 19 maart in de Muziekgieterij in Maastricht.

Deel: