Clean Pete houdt van kerst. Geen subtiele kerst, nee: hoe kerstiger, hoe beter. Net als vorig jaar wordt speciaal voor deze Clean Pete’s Kerstshow alles uit de kast getrokken: strijkers, een jongerenkoor en vele muzikale vrienden. Verwacht kerstliedjes, Clean Pete liedjes, en dat alles natuurlijk omlijst met heel veel kerstmagie.

Prik een punaise op de muzikale mediaan van Clean Pete en je komt uit bij indiepop à la Best Coast en Real Estate. Op het nieuwe album ‘Afblijven’ bewijst Clean Pete zich wederom als het muzikale boegbeeld van tweezijdigheid.

Natuurlijk zie je meteen dat Loes en Renée Wijnhoven een tweeling zijn, maar wie dieper graaft, vindt dualiteit in tekst en klank. Dit duo kan lieflijk aaien (Duitsland) en hard bijten (Afblijven), lokken en afstoten, tokkelen en rammelen. De uitersten worden opgezocht. Laat je vooral verrassen door hoe snel Clean Pete van zachte g naar rauwe tongval en van de ene muziekstijl naar de andere kan schakelen, zowel op plaat als live.

Zoals alle fundamentele dingen in het leven komen de liedjes van Loes en Renée Wijnhoven in prachtige dualiteit. Koesteren en van je afbijten, viespeuk afblijven en hier komen, ijdelheid en jongens-nijd, naar buiten kijken en lekker binnen blijven. Levendige strookjes van alledag die uiterst precies en pijnlijk in liedjes zijn gegoten. Een cello sluimert onverbiddelijk een liedje in en Loes sabelt met lichte, bijna verontschuldigende sneer in haar stem een minnaar neer.

Clean Pete komt op 22 december naar Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Deel: