Het Servische woord ‘Čarlama’ (spreek uit: tsjarlama) verwijst zowel naar een bepaald soort wilde dans als naar een ‘uitbundig feest’. Dit laatste is zeker niet te veel gezegd over dit energieke collectief, dat werd opgericht door de Servische Hongaar Akos Laki en Nederlandse Steven Kamperman.

De musici combineren de rijke Servische brassbandtraditie met ritmes en melodieën uit de hele Balkanregio, resulterend in een dampende mix waarin improvisatie een grote rol speelt.

Bijzonder daarbij is de bezetting van de groep. Naast percussie is bijna de gehele saxofoonfamilie vertegenwoordigd: van sopraansaxofoon tot de zeldzame bassax. Het resultaat doet denken aan een verrassende kruising tussen Fanfare Ciocarlia en het World Saxophone Quartet.

Met jagende ritmes, duizelingwekkende trillers, verzengende ballades en een flinke dosis humor maakte de groep de afgelopen jaren indruk op diverse (inter)nationale festivals in onder meer Bulgarije, Mexico en Engeland. Ook genoot Čarlama Orkestar recent grote belangstelling in Colombia, Jordanië en Jeruzalem. Zaterdag 21 september staat Čarlama Orkestrar in Muziekpodium DJS in Dordrecht.

Deel: