Het klinkt alsof Otis Redding uit het dood is herrezen. Echter zijn de Australische jongens van The Teskey Brothers uit Melbourne pas ver na zijn overlijden in 1967 geboren. De gebroeders Josh en Sam Teskey, drummer Liam Gough en bassist Brendon Love zijn allen in de jaren ‘80 geboren. Hun roots liggen echter wel in de soul en blues uit de jaren ‘60. Ze hebben er inmiddels al twee albums mee kunnen vullen waarvan recent het album ‘Run Home Slow’ afgelopen zomer verscheen, en dankzij Radio 2 hier in Nederland hebben ze een aantal radiohits gehad met ‘Hold On’ en Man Of The Universe’. Geen wonder dat ze daarmee deze avond de Pandora-zaal in TivoliVredenburg in Utrecht wisten uit te verkopen.

Voordat The Teskey Brothers het podium zouden betreden mocht de Britse zangeres Kat Eaton met haar gitarist het publiek opwarmen. Dat het grootste gedeelte van het publiek geen aandacht voor haar had, deed dat niks af aan haar enthousiasme, en ging ze stug door. Verrassend was dat ze een cover van ‘Jealous Guy’ van John Lennon zong in de redenatie zoals Donny Hathaway het ooit zong.

Onder begeleiding van ‘I Wish I Knew How It Would Feel to Be Free’ van Nina Simone kwamen The Teskey Brothers met twee extra blazers op en begonnen ze met ‘Man Of The Universe’. Zanger Josh Teskey had er duidelijk zin in en uitte zijn dankbaarheid voor het succes in ons land. In een rap tempo volgde een afwisseling van hun beide albums. Waarvan absoluut en tegelijkertijd een onverwachts hoogtepunt het 10 minuten durende ‘Hooneymoon’ was, dat teruggreep naar de rauwe bluesrock waarmee ze zelfs een beetje in de buurt kwamen van Led Zeppelin. Om daarna weer terug te grijpen naar hun vertrouwde sound met de nieuwe single ‘So Caught Up’.

Dat de singles afgelopen jaar flink wat airplay hebben gehad op de Nederlandse radio bleek wel uit hoe nummers als ‘Pain And Misery’ en ‘Right For Me’ werden ontvangen. Het laatstgenoemde nummer werd lang uitgesponnen door introducties van alle bandleden en een kleine battle tussen beide leden van de blazerssectie. Het was het laatste nummer voor de toegift voordat ze nog terug kwamen voor het a capella gezongen ‘Hold Me’ waarbij ze aan het einde Kat Eaton er nog eens bij haalden en met z’n allen de zaal indoken, terwijl het publiek vrolijk het nummer doorzong.

Otis Redding mag dan inmiddels 52 jaar niet meer onder ons zijn, maar zijn stem lijkt gereïncarneerd te zijn in de persoon van Josh Teskey. Samen met zijn broer en andere bandleden bewees hij deze avond dat de soul uit de jaren ‘60 nog lang niet dood is en nog jaren mee kan.

Deel: