Even een stukje geschiedenis. In 1965 opgericht door Kim Simmonds als Savoy Brown Blues Band, traden op met o.m. Cream, begeleidden John Lee Hooker en bestaan nog steeds. Ze zijn een van de oudste nog steeds bestaande bluesrock formaties. In de loop der jaren hebben zeer veel personeelswisselingen plaatsgevonden, waarbij zanger/gitarist Simmonds steeds de vaste waarde is gebleven. Van de tientallen bandleden noem ik alleen maar namen als die van mijn oude maatje Bob Brunning, daarbij Hughie Flint, Bill Bruford, Miller Anderson en Stan Webb. In de zeventiger jaren scheidden een aantal leden zich af die verder gingen als Foghat, een van de grote stadionrock formaties uit die jaren.

Zoals gezegd, de band bestaat nog steeds met Kim Simmonds aan het hoofd en Pat DeSalvo (bas) en Garnet Grimm (drums) aan zijn zijde. En nog steeds going strong, want onlangs verscheen het nieuwe album ‘City Night’ met daarop twaalf door Simmonds geschreven nummers. Muzikaal is er weinig nieuws onder de zon. Maar wat geeft het, het zit allemaal prima in elkaar. Lekker in het gehoor liggende bluesrock, goed uitgevoerd. Het relaxte, soms wat vlak aandoende gezang van Simmonds, dat in scherp contrast staat met zijn felle gitaarwerk.

Van het groovende ‘Walking On Hot Stones’ tot en met de stevige boogie ‘Ain’t Gonna Worry’, het blijft van begin tot eind genieten. Mijn persoonlijke favorieten zijn ‘Payback Time’ met een aan Dr. Feelgood/Wilko Johnson herinnerend ritme, de blues ‘Neighborhood Blues’ en de shuffle ‘City Blues’, half gesproken en voorzien van een geweldige gitaarsolo. Ook hier blijkt, de oudjes doen het nog best. Een heerlijke bluesrockplaat. Aanrader. (8/10) (Quarto Valley Records)

Deel: