Afgelopen vrijdag was het weer zover: de poorten van de Zwarte Cross gingen weer open. Voor muziekliefhebbers een waar paradijs. Maar liefst 33 podia en bijna elke muziekstijl is vertegenwoordigt. Elk jaar is het dan ook weer een hele puzzel om zoveel mogelijk goede bands te bekijken maar vooral te beluisteren.

Het programma op het hoofdpodium begon tegen twee uur, als de meeste andere podia al één of meerdere acts hebben gehad. Wulf kreeg dit jaar de eer om de Zwarte Cross dit jaar te openen op het hoofdpodium. Het veld stond niet erg vol aan het begin van het optreden, veel bezoekers kwamen nog binnen of waar bij een ander optreden. Gelukkig liep het veld steeds voller naarmate het optreden van Wulf vorderde.

Twee uur nadat Wulf het hoofdpodium opkwam is het de beurt aan Navarone. De band stond al eerder op de Zwarte Cross en waren blij dat ze weer op het festival mochten spelen. Navarone had meer publiek dan Wulf maar dit kwam ook omdat veel bezoekers pas laat naar het terrein kwamen.

Het programma van het hoofdpodium ging qua muziekstijl alle kanten op afgelopen vrijdag. Het begon met pop (Wulf) daarna rock (Navarone) en daarna kwam rapper Bizzey. Bizzey is vooral populair ander tieners en die stonden dan ook massaal vooraan bij het optreden. De overgang kon dan ook niet groter zijn toen daarna de jaren ’80 hair metal band Steel Panther het podium op kwam na Bizzey.

Waarschijnlijk was er geen één tiener die nog bij Bizzey vooraan stond die ook maar wist wie Steel Panther waren. Er waren echter genoeg mensen die het wel wisten want het veld had de hele dag nog niet zo vol gestaan als bij deze band uit Amerika.

Na het spetterende optreden van Steel Panther was het publiek wel toe aan wat rustigere muziek en werden op hun wenken bediend. De band White Lies uit Engeland nam het publiek mee naar hun wereld en het publiek genoot duidelijk.

Rond half twaalf was het dan eindelijk zover: The Black Eyed Peas kwamen het podium oplopen. Het was ver voor het optreden al moeilijk om over het veld te lopen want het stond helemaal vol, en terecht. De band rond rapper en producent Will.I.Am was absoluut de grootste naam van deze editie van de Zwarte Cross en bewezen waarom de band zo populair is. Het publiek ging massaal uit hun dak terwijl Will.I.Am, Apl.De.Ap en Taboo over het podium stuiterden.

Foto’s (c) Filip Heidinga / Maxazine

Deel: