Het Nederlandstalige indiepopgezelschap Figgie komt zowel in woord als noot fris uit de verf. Het prachtdebuut ‘Genoeg Houvast’ zet de moeilijke levenskeuzes in een lichtvoetig, behapbaar daglicht. Speelse opzwepende ritmes a la Vampire Weekend vormen een intiem verbond met dromerige sfeerelementen. De songteksten geven gestalte aan de dilemma’s waarmee de meeste twintigers kampen: die lastige balans vinden tussen nieuwe relaties en onafhankelijkheid.

Zoek je naar betekenis in het bestaan of geef je je over aan de pure euforie? In sommige gevallen hoeven die twee elkaar niet uit te sluiten: ieder liedje op ‘Genoeg Houvast’ voelt namelijk als een micro-universum waarin je de repeatknop eeuwig in kunt blijven drukken.

Dat houvast blijft overigens nog altijd verankerd in ambachtelijke liedjes, waarin kleurrijke melodieën heerlijk naïef de weelde in dwalen als een soort dagdroom. Met een fanbase die intussen zo hecht is als de band zelf is Figgie een heus cultfenomeen geworden. Over een ding hoeft gelukkig niemand te twijfelen: als Figgie komt spelen, ben je er bij! Figgie staat op 27 oktober in Merleyn, in Nijmegen.

Deel: