5 jaar duurde het voordat we weer iets van The Black Keys zouden horen. Niet dat beide heren in de tussenliggende jaren tussen ‘Turn Blue’ uit 2014 en nu hebben stilgezeten, maar ze hielden zich bezig met zijprojecten. Zo bracht Dan Auerbach in 2017 een prima solo-album uit met ‘Waiting On A Song’, richtte hij met The Arcs een andere band op, en produceerde hij albums van o.a. The Pretenders, Jake Bugg en recent Yola. Ook drummer Patrick Carney legde zich toe tot productiewerk voor andere artiesten (voor o.a. Michelle Branch en Tobias Jesso Jr.). Nu zijn de heren weer terug met het album ‘Let’s Rock’. Een titel die voor zichzelf spreekt. Zou de titel een verwijzing zijn naar de uitspraak van de kleine dwerg in één van de afleveringen van Twin Peaks? Of is het puur toeval dat één van de songs ook nog eens ‘Fire Walk With Me’ heet?

Vanaf opener ‘Shine A Little Light’ wordt het meteen duidelijk dat de heren het ‘back to basic’ houden. Geen radicale koerswijzigingen, maar de vertrouwde classic rock-achtige sound die we van het duo kennen. Dat werd ook al duidelijk bij de drie voorafgaande singles ‘Eagle Birds’, ‘Lo/Hi’ en ‘Go’. Echo’s van de rockhistorie komen hier en daar voorbij, zoals het aan ‘Stuck In The Middle With You’ denkende ‘Sit Around And Miss You’. En aan het begin van ‘Under The Gun’ denk je even dat ‘All Right Now’ van Free wordt ingestart. Maar er is genoeg eigen geluid op het album, en het bevat veel nummers die allemaal uitstekende singlekandidaten zouden zijn. Zoals het zwoele ‘Tell Me Lies’ en ‘Get Yourself Together’ (wat wel heel erg neigt naar hun eigen klassieker ‘Gold On The Ceiling’).

Vernieuwend is het allemaal niet, maar na 5 jaar klinkt een nieuw Black Keys-album toch fris. Zeker als je bedenkt dat rock steeds vaker anno 2019 wordt doodverklaard is het fijn dat deze heren het tegendeel bewijzen met een fris rockalbum. (8,0/10) (Nonesush)

Deel: