“Say it one more time. Once more. Ik hou van jou”. Het oorverdovende concert van Ruel kleurde de zondag van die-hard ‘Painkiller’-fans. 16 juni stond voor Paradiso Noord in het teken van hazmat pakken en overwonnen harten. Een overgegoten uitverkochte zaal werd meegesleept in de lyrische, energieke set van de jonge zanger.

Ruel

Voordat de 16-jarige Australiër het podium veroverde, stond A.Rose in het voorprogramma. Even was het publiek vergeten dat Ruel nog zou optreden. Met songs als ‘Hush Hush’, een energieke zangeres, en tekst-wisseling van “all we do is follow rules”, naar “all we do is follow Ruel”, werd A.Rose warm ontvangen door een al meedansende, meezingende zaal. Het is geen wonder dat fans alle teksten al kenden, de aanstekelijke liedjes van A.Rose gaan we vaker horen.

Een korte pauze later en het opgewonden gejubel en de ongeduldige kreten dat Ruel op moest komen werden beantwoord door een geel hazmat suit. Al uitkledend begon Ruel zijn set. Het hazmat pak werd naar de kant gegooid en de sfeer werd erin gezet. Van de eerste tot de laatste rij schoten de handen omhoog en ging het publiek los. De moves van de zanger barstten uiteen op een bijna te klein podium. Elke fan kreeg aandacht van de rennende, groovende zanger. ‘Don’t Tell Me,’ ‘Golden Years’ en ‘Not Thinkin’ Bout You’ werden gebaad in een gloed van goud licht en back-upzangers vanuit het publiek. De zanger had zelf niet hoeven zingen. Het publiek nam het meermaals over met een overweldigende kennis van zijn songs.

Niet elk lied zorgde voor een dansend publiek. “It’s difficult for me to sing this song”. Het nog onuitgebrachte ‘Unsaid’ was origineel geschreven over een breakup, vertelde de zanger. Het lied heeft hij later voor een overleden vriend herschreven. De emotionele rendition van ‘Unsaid’ legde stilte op de zaal. Een zee van lichtjes scheen omhoog en de zanger zong moeilijk door de woorden heen. Toch bleef het niet lang stil, en kwam Ruel daverend terug met zijn moves.

“Ik hou van jou”. De liefde in de zaal was wederzijds. Aan het einde van zijn tour nam Ruel de kans om zijn publiek beter te leren kennen: “Do you have any questions for me?” Het hoefde geen twee keer gevraagd te worden. Meiden met front row seats vroegen een bukkende Ruel wat hun hart begeerde. Het publiek leerde dat de zanger Nederlandse roots heeft, maar dat hij zijn Nederlands nog wel kan oefenen. Door een accentvolle “ik hou van jou” sloeg de zaal op hol. Of hij wil glimlachen: “I’m not great at smiling”, aldus de zanger met twee duimen in de lucht, poserende voor een foto.

Na het uittrekken van zijn hazmatpak, zijn spijkerjas, en nog een outfit change naar zijn ‘Painkiller’ pak, vielen de meiden dan toch bijna flauw. De temperatuur in de zaal steeg en het einde van zijn set was in zicht. Een aantal fans hadden ballonnen uitgedeeld en opgeblazen voor de geanticipeerde encore. De band maakte een comeback in hazmatpakken en Ruel nam nogmaals het podium. Al swingend werd ‘Painkiller’ gezongen. Dansend door de ballonnen heen, rende Ruel backstage. Hoopvolle meiden bleven nog bij het podium hangen. De rest kijkt alweer uit naar het volgende concert van de jonge zanger, deze keer overduidelijk in een grotere zaal.

Foto’s (c) Constance van Rhenen / Maxazine

Deel: