Voor de 44ste keer werd afgelopen vrijdag de Nacht van Hengelo georganiseerd. En 43 jaar lang werd dat geopend met een wielerronde, maar die was er dit jaar niet meer bij. Wel had de organisatie de Hengelose poptempel Metropool bereid gevonden om de programmering te verzorgen op het marktplein. Verschillende horecagelegenheden in het centrum van Hengelo hadden een podium (of podiumpje) bij hun terras staan waar verschillende bands en DJs optraden. Maar het hoofdprogramma van dit gratis festival was op het marktplein.

De avond begon al vroeg toen om zeven uur de Utrechtse big band Jazzalike het podium enthousiast opkwam. Jazzalike begon ooit, in 2001, als studentenbigband, maar is dit intussen allang ontgroeid. De mannen weten wel hoe ze het publiek moeten opwarmen en dat lieten ze in Hengelo weer horen. Het Hengelose publiek was intussen al wat bekend met de band omdat ze een week eerder ook al op een gratis festival (Bam festival) in Hengelo stonden. Na drie kwartier zich helemaal in het zweet te hebben gewerkt verliet de band het podium. Tussen Jazzalike en het volgende optreden, Nielson, kwamen de DJs van 90s VS 00s het podium op, deze DJs verzorgen elk jaar een feest in Metropool en mochten nu twee keer een half uur draaien.

Nielson kwam om half negen het podium op gelopen en het plein liep meteen helemaal vol. Vorig jaar kwam het album ‘Diamant’ uit en Nielson speelde daar, samen met zijn band, veel nummers van. Maar hij vergat natuurlijk niet er een paar publieksfavorieten tussendoor te gooien. Na Nielson was het weer even tijd om het podium om te bouwen en kwam de DJ van 90s VS 00s het podium weer op. Een deel van het publiek vertrok, blijkbaar waren ze speciaal voor Nielson naar het centrum gekomen en gingen ze nu weer naar huis. Er waren ook veel kleine kinderen in het publiek voor wie het tijd was om naar bed te gaan.

Om tien uur stond er weer een grote groep kinderen voor het podium, maar nu wat ouder dan bij Nielson. Het was tijd voor de rapper uit Deventer: Snelle. Begin dit jaar kwam zijn tweede album, ‘Scars’, uit die het tot de tweede positie in de top 40 schopte. Het publiek in Hengelo werd helemaal wild toen Snelle het podium opkwam en was duidelijk teleurgesteld toen hij een half uur later al weer het podium moest verlaten. De fans gingen vervolgens naar de achterkant van het podium bij de artiesteningang op hem wachten. Tientallen tieners stonden luidkeels Snelle te roepen in de hoop dat hij even naar buiten zou komen. Wat, zover wij weten, niet is gebeurd.

Na Snelle kwam de mannen van Classic het podium op voor een uurtje R&B en Hiphop. Ook Classic is een jaarlijks terugkerend feest van Metropool en kon het publiek weer erg goed vermaken. Ook al had het publiek waarschijnlijk liever gehad dat Snelle nog een half uurtje langer had opgetreden.

Om half twaalf was het dan eindelijk tijd voor de hoofdact van de avond: De Jeugd van Tegenwoordig. Faberyayo, Willie Wartaal en Bas Bron zette meteen vol energie in en konden bijna niet meer ophouden met stuiteren. Het publiek begon zich wel een beetje af te vragen waar Vjeze Fur toch was. Nou, in ieder geval niet in Hengelo. Volgens de andere leden was hij bezig met een kookprogramma… Maar dit mocht de pret niet drukken en Faberyayo en Willie Wartaal wisten het publiek een uur lang te laten dansen. Toen was het feest bijna afgelopen en kwam de mannen van Classic nog één keer het podium op om de avond af te sluiten.

Foto’s: © Filip Heidinga / Maxazine

Deel: