De fans hebben er bijna 10 jaar op moeten wachten, maar eindelijk is er weer een nieuw album van Rammstein, getiteld ‘Rammstein’. Het album is de opvolger van ‘Liebe ist für alle da’ uit 2009. In die kleine tien jaar bracht de band nog wel twee albums uit, te weten het verzamelalbum ‘Made in Germany’ (2011) en de live registratie ‘Paris’ (2017). Als gezegd eindelijk weer een nieuw album, vooruitlopend op de uitverkochte Europe Stadium Tour die start op 27 mei in de Duitse stad Gelsenkirchen.

‘Rammstein’ begint met ‘Deutschland’, de single die voorzien is van een zeer controversiële videoclip. De single, die als eerste werd gereleased is de perfecte opener voor het album. Knallende gitaren, opzwepende synths, precies wat we van Rammstein gewend zijn, niet verrassend maar wel ijzersterk. De tweede track van het album getiteld ‘Radio’ – en ook de tweede single van het album – ligt lekker in het gehoor. Een commercieel en aanstekelijk nummer dat al snel in je hoofd blijft zitten.

De derde single van ‘Rammstein’, getiteld ‘Zeig Dich’ begint met een koor en knallende gitaren, ook zo’n track die je beter niet in je auto kan draaien want je zou zomaar de maximum snelheid kunnen overschrijden. Na ‘Ausländer’ volgt ‘Sex’, de titel verraad het al, het gaat dus over seks, een onderwerp dat Till Lindemann en zijn mannen niet schuwt gezien de live shows waarin seks regelmatig de boventoon voert. ‘Puppe’ is een beetje een angstaanjagende track, Till gaat qua stemgeluid helemaal los.

‘Was Ist Liebe’ is een rustig nummer, als je bij Rammstein van rustig kan spreken. ‘Diamant’ is daarbij ook een diamant; sterke zang en rustige muziek. ‘Weit Weg’ doet aan het begin denken aan Kraftwerk, tot de gitaren hun werk gaan doen. Wederom een klasse track. ‘Tattoo’ gooit er weer wat meer tempo in, en met het slotnummer van ‘Rammstein’ getiteld ‘Hallomann’ laat de band horen het zeker nog niet verleerd te zijn.

Rammstein is terug, met hun inmiddels elfde album (inclusief live- en verzamelalbums). Op ‘Rammstein’ hoor je de band als vanouds, geen echt schokkende tracks met als hoogtepunt de albumopener ‘Deutschland’, de single die uw recensent een dikke 10 geeft. (8/10) (Universal Music)

Deel: