In een verstopt zaaltje in Arnhem speelden de jongens van Cookhouse op 24 mei de sfeer van de vrijdagavond erin. Twee weken ervoor stond de band in Paard in Den Haag voor de release van de nieuwe E.P. ‘Fool’s Paradise’, deze vrijdag was Arnhem aan de beurt. Het rustige publiek van Luxor maakte geen schijn van kans, met een voorprogramma van Daniel Cane en het sterke soulful optreden van Cookhouse kon niemand uiteindelijk stil blijven staan.

Gitaren werden nog minuten voordat de zaal wordt geopend gestemd. Als echte frontman verwelkomde Ronald de eerste gasten die binnen liepen tijdens zijn tuning-sessie. Voordat de show begon verdwenen de jongens die Cookhouse tot leven hebben gezongen met songs als ‘In Another Life’ en ‘Perfection’ nog even backstage. Nieuwe bassist Sergio, guitarist Max, toetsenspeler Lucas, drummer en originele bandlid Jeroen wachtten backstage op de frontman om een biertje te doen voor de show.

Voordat we de jongens weer zagen, kreeg het publiek eerst de kans om de trots-Nijmeegse zanger Daniel Cane te horen. Cane is frontman van We Are Hunters, maar stond deze avond duidelijk op zijn gemak in zijn eentje tegenover een opgewonden publiek. Al vertellende over zijn liefde voor bruggen, Nijmegen, en tv-serie Lucifer, speede de zanger naast zijn gitaar ook op het publiek in. Zijn nieuwe single ‘Hold On’ wist te overtuigen in de zaal, en volgens Cane hebben “168 mensen … dat liedje op Spotify gevonden, de rest zoekt hem nog.”

Toen de tijd aanbrak om Cookhouse aan te kondigen schreeuwde het publiek dat ze eigenlijk Daniel wilden, waarop Cane spontaan zijn gitaar ontkoppelde en het podium afsprong. Midden in het publiek speelde de zanger met zuivere, scherpe uithalen en een ruige stem een akoestische versie van Wolves (‘They Howl no More’). Al lachend en dansend was het publiek aan het einde van zijn set dan ook onverwacht fan van de jonge zanger. Het is duidelijk dat Cane nog altijd de “leader of a pack of wolves” is.

De drankjes vloeiden in de zaal, en opeens stond Cookhouse dan op het podium. Meteen hadden de jongens er zin in, bedankten ze iedereen die was gekomen, en begonnen ze de eerste tonen van een origineel lied te spelen. De gitaren waren goed gestemd, Cookhouse ook en het publiek al helemaal. Het duurde niet lang voordat er werd toegegeven en het goed-gehumeurde Luxor publiek langzaam mee begon te bewegen op de muziek.

Ronald en Jeroen namen tussen de songs door even de kans om uit te leggen waaruit liedjes als ‘Old Friend’ en ‘Harder Times’ zijn ontstaan. ‘Old Friend’ ontstond na het uitgaan van een relatie van leadzanger Ronald, toen hij zich realiseerde dat hij niet alleen de romance miste, maar ook de vriendschap waaruit de relatie ontstond. ‘Harder Times’ gaat over het creëren van het zelf-geproduceerde E.P., maar als echte romantici konden de jongens het toch niet laten om songs over onbereikbare vrouwen en de liefde te schrijven. Toch maakt het niet uit hoeveel de meiden in de zaal hun best deden om de aandacht van de band te trekken, de jongens waren compleet in elkaar en de muziek opgenomen.

In de mix van originele songs, covers en een aantal gepassioneerde jam-sessies kwamen alle emoties voorbij. Een solo-uitvoering door Ronald van Choices legde het publiek stil. Het duurde niet lang: met een soulful, groovy cover van ‘The Way You Make Me Feel’ kwam het publiek los en werd de stevigheid van de dansvloer op de proef gesteld. Na een krachtige set, was het toch tijd voor het laatste lied. Een snelle “we want more” leidde toch nog tot een toegift, tot luide goedkeuring van het publiek. Nerveuze fans namen na het optreden nog even de kans om de bandleden te bedanken voor het optreden, en langzaam liep de zaal dan toch leeg.

Een ding is zeker, de jongens van Cookhouse gaan het groots bereiken. Toch hopen we stiekem dat ze de intieme venues blijven afstruinen om meer sfeervolle, energieke optredens te geven.

Foto’s (c) Constance van Rheenen / Maxazine

Deel: