Pile is niet bepaald kieskeurig als het gaat om frustraties en angsten omzetten in muziek. Spil Rick Maguire tast diep in de grabbelton van stijlen voor inspiratie: post-hardcore, indierock, slowcore, duistere folk en noiserock. Sommige muzikanten zouden gefrustreerd raken door de constante bezettingswisselingen in twaalf jaar tijd. Maar Maguire omarmt die chaos juist, want het stelt hem ertoe in staat om Pile bij iedere plaat opnieuw uit te vinden.

Bovenop de hoop ligt nieuwste langspeler ‘Green and Gray’, waarin Maguire meer vanuit persoonlijke ervaringen zingt dan ooit. De nummers mediteren op (natuurlijk) de politieke malaise in Amerika, evenals Maguire’s persoonlijke confrontaties met zijn angsten: zijn tendens om het kluizenaarschap te omarmen, de verhuizing van zijn natuurlijke biotoop Boston naar Nashville.

Met zoveel emotionele bliksemafleiders vangt Green and Gray een bijzonder spanningsveld: soms kun je een speld horen valen, maar die cataclysmische geluidsgolf ligt altijd op de loer. Pile is dynamischer en machtiger dan ooit, en vanavond krijgt de V11 de volle laag!

Pile komt op 12 september naar V11 in Rotterdam.

Deel: