De Australische Hammond-tovenaar Lachy Doley is een graag geziene gast in onze contreien. Hij heeft ons kleine landje al diverse keren met een bezoek vereerd en ook voor dit jaar staat er weer het een en ander gepland. Doley wordt wel de Hendrix van de Hammond genoemd en, hoewel vergelijkingen meestal mank gaan, geeft dit toch wel het een en ander weer.

The Lachy Doley Group‘Make Or Break’ is de vijfde cd van The Lachy Doley Group en ook deze is er weer een om de vingers bij af te likken. De band bestaat naast Doley (zang, Hammond, piano) uit drummer Jack Barnes en bassist Joel Burton. Op twee nummers wordt de bas overgenomen door Jan Bangma. Verder horen we op drie nummers nog een blazerssectie. De tien nummers zijn door Doley zelf of in samenwerking met de band geschreven.

 

 

Meteen bij de opener ‘A Woman’ wordt de luisteraar gegrepen door de energie van de band. Het geluid van de elektrische gitaar wordt door Doley volledig uit de toetseninstrumenten getoverd. In de wat meer bluesachtige stukken komt dit nagemaakte gitaargeluid nog enkele keren terug. Muzikaal beweegt men tussen blues, soul en bluesrock. Funky en swingend horen we de heren in ‘Cruel Cruel World , ‘The Strut’ en ‘The Killer’. Lekkere bluesnummers zijn de slowblues ‘The Greatest Blues’ met prachtige zang van Doley, en de afsluiter ‘Can’t Get Close To You’. Een geweldige cd, aanrader. (9/10) (eigen beheer)

Deel: