Er gebeurt van alles op muzikaal gebied in Gelderland. Zo schieten de bijzondere festivals als paddenstoelen de grond uit. Maxazine schoof aan bij Marco van de Aar en Arjan de Bruin, organisatoren van het Hootchie Koe festival in Varsseveld om poolshoogte te nemen. Het gesprek vond plaats in Café de Ploeg, tijdens de voorbereiding van het festival het de-facto hoofdkwartier van Hoetchie Koe. Twee jaar terug hebben we ook samen gezeten. “In mijn loods”, vult Marco gelijk aan. “Dat was de tweede keer, nu in 2019 zijn we toe aan de vierde editie.”

“Routine, dat wordt het nooit, en zeker dit jaar niet, nu we het hele terrein omgegooid hebben. Die omzetting had in eerste instantie een budgettaire reden. Het podium onder de eiken wordt vervangen door een groter terras met een klein podiumpje. Dat betekent dat we minder acts hoeven te boeken. Maar dat betekent niet dat het minder gezellig wordt. Het terras rondom de eiken was andere jaren altijd al een favoriete plek voor veel bezoekers om lekker te zitten en te genieten van een drankje, die functie wordt dit jaar versterkt. Omdat we nu nog twee hoofdpodia hebben wordt de keuze voor de bezoeker ook gemakkelijker. In feite hoef je nu niets meer te missen.

Eigenlijk zijn we steeds op zoek naar de juiste formule en leren we van de afgelopen jaren. In die zin blijf je doorgaan met zoeken. Wel zien we dat de organisatie steeds beter op orde begint te komen. Met de komst van Ton hebben we ook een zakelijk leider in huis gehaald. Iemand die ons af en toe met beide benen op de grond zet. Tom vult aan: “In een bedrijf heb je tijdens een vergadering veel beslispunten en weinig brainstormonderwerpen, bij Hootchie Koe is vooral het aantal brainstormonderwerpen kolossaal, daar probeer ik een beetje structuur in aan te brengen”.

Hoe je Hootchie Koe moet zien, Marco en Arjan in koor: “Hootchie Koe is een festival voor Varsseveld en omstreken, geschikt voor de jeugd van 8 tot 80.” Door de ligging rondom de museumboerderij het Hofshuus heeft het een nostalgische uitstraling die nog wordt versterkt door de aankleding en de ambachtelijke eet- en drinktentjes. In de 4 jaar dat we dit doen hebben we duidelijk een eigen smoel gekregen en dat is er een van ongedwongen en gemoedelijke sfeer waar gezinnen en doorgewinterde festivalgangers zich thuis voelen. Mensen komen dan ook jaarlijks terug en brengen vrienden en bekenden mee.

In muzikaal opzicht kunnen de bezoekers heel wat verwachten. Zoals elk jaar is Marco degene die het muzikale programma verzorgt. Hij zit in de muziek en via zijn netwerk contracteert hij de bands. Tom: “Van de muziek heb ik geen verstand, dat laat ik volledig aan Marco over, ik heb hem alleen gevraagd om wat meer commerciële bands te boeken, en daar heeft hij naar geluisterd”. Marco: “De muzikale beleving van het publiek verandert dus daar moet je op inspelen. Een tributeband als Ballbreakers, een van de beste AC/DC tributes is daar een voorbeeld van. Maar ook Mooi Wark, een grote naam in de Achterhoek trekt zeker publiek. Bluesliefhebbers zullen vooral voor Josh Smith komen, de rechterhand van de legendarische Joe Bonamassa. Een van de bands die volgens Marco wel eens de verrassing van het festival zou kunnen worden is the Muff, zo’n beetje Cream anno 2019.

De bourgondiër komt zeker een beetje aan zijn trekken op Hootchie Koe. Zo’n beetje al het eten op Hootchie Koe is biologisch en handgemaakt. Van de hamburgers van weidekalf tot de Turkse hapjes die door de familie thuis worden klaargemaakt. De Keurslager uit Lichtenvoorde heeft zelfs een eigen fanclub op Hootchie Koe. Arjan: “Dat is de bourgondische inslag van ons festival. Wegwerpsnacks zijn gewoonweg verboden op het terrein.”

Hootchie Koe is er ook en misschien wel vooral voor kinderen, ze vinden er een nostalgische kermis, de Zomerkamp vereniging organiseert allerlei activiteiten en bij mooi weer is de vijver een aanlokkelijke plek om te gaan pootje baden.

De reden waarom het Hootchie Koe festival wordt gehouden is in eerste instantie dat er weer eens wat te doen zou zijn in Varsseveld. Dat en de verbinding met de gemeenschap is nog steeds het uitgangspunt, zo verlenen verenigingen hand en spandiensten, zo verzorgt de vereniging Kinderkamp dit jaar allerlei activiteiten voor de kinderen. Hootchie Koe wordt gedragen door vrijwilligers, in de aanloop naar en op het festival zelf zijn er zeker 40 mensen continue aan het werk. Allemaal belangeloos. Tom: “Wij organiseren Hootchie Koe omdat we het leuk vinden en we mensen 3 dagen vakantie willen geven in hun drukke bestaan.”

Hootchie Koe vindt plaats op 10, 11 en 12 mei op het terrein van museumboerderij het Hofshuus in Varsseveld. Meer informatie is te vinden op HootchieKoe.nl

Deel: