Met optredens in veertien steden vormen de Bevrijdingsfestivals samen het grootste ééndaagse gratis culturele evenement in Nederland. De Markt in de bisschopsstad is sinds jaar en dag het toneel voor de Limburgse editie van het landelijke festival op 5 mei. Misschien volgend jaar in Sittard.

Muyayo Rif

Muyayo Rif uit Barcelona/Spanje is al meer dan tien jaar actief in de muziekwereld van punk, ska, reggae, latin en rock. In de beste Barcelonese mestizo-traditie mengen zij latin, ska en punk tot een bruisende cocktail. Hun optredens zijn een en al energie, een feest en opzwepend en rekening houdend met het sociale aspect. De band stopt kritiek op het dagelijkse leven altijd in een positief jasje en vergeet nooit om je te laten dansen. Muyayo Rif maakte er een feestje van in Roermond. Een van hun top nummers was ‘Bella Ciao’.

Luminize

Luminize is een rockende girlband opgericht in Kroatië en bestaat momenteel uit Irena, Renée en de zusjes Marcela en Matilda. Vijf jaar geleden besloten ze fulltime muziek te komen maken in Nederland. De vier jonge vrouwen zijn geboren en getogen in Kroatië. Vanaf jonge leeftijd hebben zij zich met hun talent en doorzettingsvermogen ontwikkeld tot de rasmuzikanten die ze nu zijn.

‘Kill It With Love’ is een nummer over het breken van vooroordelen waarmee we te maken hebben als vrouwelijke rockband, zoals: “Je kan dit niet”, “Dat is geen carrière voor een toekomstige moeder”, “Je stopt ermee als er een man in je leven komt” en “Jullie zijn te verschillend en te normaal om te slagen”. Al deze uitspraken hebben ons niet kunnen neerhalen, dus alles wat we moesten doen was ‘Kill It With Love’.”

‘Get It Back’ is een nummer over het echte leven. Je kunt in één moment in een donkere put belanden, met geen uitweg in zicht. Dit nummer benadrukt dat het belangrijk is om de hoop niet op te geven. Zelfs als er niet direct een opening voor handen ligt om eruit te komen, creëer je eigen uitweg om verder te gaan. Met hun dynamische optredens weet Luminize iedereen voor zich te winnen. Als vier-eenheid straalt de band een energie uit waar het publiek niet om heen kan. Ze stonden ze al een keer op het bevrijdingsfestival in Den Haag en dit jaar rockten de rockchicks in Roermond.

Danny Vera

Ooit Deed Danny kleine optredens in de kroeg. Bekendheid kreeg hij dankzij zijn optredens in de huisband van Voetbal International en optredens in DWDD en RTL Late Night.
Danny Vera heeft sindsdien aardig wat albums, theatertours en concerten op zijn naam staan. Gepositioneerd als een getatoeëerde, zachtaardige outsider heeft Vera de afgelopen jaren naast de festivals en poppodia ook de theaters weten te veroveren.

Momenteel is hij bezig met een ‘Pressure Makes Diamonds’ theatertour, die ook in de Oranjerie te zien was en in Carré zal eindigen, maar hij kwam gewoon met zijn gitaar en band naar het Bevrijdingsfestival en knalde met nummers in de stijl van de grote meesters. Danny Vera wist het publiek over te halen omdat Danny vond dat er meer Love moest verspreid worden onder de mensen, dus het nummer ‘Love’ was dan ook van toepassing, iedereen zong mee, hij had het publiek op zijn hand.

Blackbird

Blackbird oftewel Merel Koman, al haar hele leven luistert de Limburgse muziek van John Denver, The Eagles en Phil Collins. Merel studeerde jazz en pop in Utrecht en heeft ondertussen al optredens achter de rug op Pinkpop en Tuckerville. Rauwe, vintage gitaargeluiden en filmische western strijkers worden gecombineerd met een stem waarin folk en soul doorklinken en in de verte doet denken aan Nancy Sinatra.

Blackbird schrijft liedjes die gaan over het vieren van het leven, keuzestress, de zoektocht naar geluk en vrijheid en hoe we daar soms in verdwalen. Met haar debuutsingle ‘Wicked Song’ is Blackbird uitgeroepen tot NPO Radio 2. Haar debuut EP, ‘One of the Wild Ones’, kwam in de zomer van 2018 uit en later dat jaar verscheen weer een nieuw nummer van de zangeres, genaamd ‘Moonshine Motel’.

Beïnvloed door artiesten als Lianne la Havas, Crosby Stills & Nash, First Aid Kit, Joni Mitchell en John Mayer schreef Blackbird haar debuut EP ‘One Of The Wild Ones’ (met maar liefst 4 radio singles: ‘Wicked Song’, ‘Lost In The Middle’, ‘The One’ & ‘One Of The Wild Ones’. Wat een fotogenieke dame ,het licht was super en ze wist uit te stralen hoe ze het publiek moest overhalen ,deze dame heeft een fenomenale stem en het uiterlijk van een superster, zij gaat nog heel ver komen.

Maan

Ruim een jaar nadat Maan de Steenwinkel The Voice of Holland won, heeft ze haar plek in de Nederlandse muziekwereld overtuigend veroverd. Zo werkte ze al samen met Hardwell en scoorde een dikke hit samen met Ronnie Flex. Ook live weet Maan haar mannetje te staan. Nu wil ze een goede en vooral geloofwaardige ambassadeur zijn. “Ik heb ja gezegd, ik ben een van de laatste generaties die nog mensen uit de Tweede Wereldoorlog in levenden lijve hebben meegemaakt, vertelde ze. Ik heb nog opa’s en oma’s die mij verhalen vertelden en die ik weer door kan geven aan een nieuwe generatie. Voor de generatie na mij is de Tweede Wereldoorlog meer een horrorverhaal.”

Maan merkt dat deze tijd, met overal in de wereld terreuraanslagen en IS-dreiging, veel invloed op haar gemoed heeft. “Ik heb best vaak dat ik op het podium sta, rondkijk en denk, zal hier toch niet gebeuren, we moeten samen in vrijheid kunnen leven, daar gaat het om” vertelde ze.

Maan was 15 minuten te laat, omdat de helikopter waar ze mee door Nederland werd gevlogen vertraging had opgelopen kon ze niet alle nummers doen. Toch wist zij het publiek te raken, de jeugd kon alle nummers meezingen, ze wist er uiteindelijk toch een leuke show van te maken. Je kon aan haar zien dat het vele optreden toch zijn tol eiste maar desondanks toch top hoe ze na een lange dag toch de moed had om haar performance te doen.

Foto’s (c) Patrick Strouken / Maxazine

Deel: