Vandaag maakt de organisatie van het NN North Sea Jazz Festival het programma van de komende editie bekend. In totaal zullen er in het weekend van 12, 13 en 14 juli zo’n 150 optredens plaatsvinden, verdeeld over 14 podia. Het volledige blokkenschema is nu op de website te raadplegen.

Eerder werden onder meer Anita Baker, Chance The Rapper, Chick Corea Spanish Heart Band, Daryl Hall & John Oates, Dee Dee Bridgewater, Diana Krall, Jacob Collier, Jamie Cullum, Janelle Monáe, Joe Jackson, Joshua Redman, Kamasi Washington, Kenny Wayne Shepherd, Macy Gray, Ms. Lauryn Hill, Rag’n’Bone Man, Toto, Tower of Power en Artist in Residence Robert Glasper al aangekondigd.

Het festival presenteert zoals altijd een aantal bijzondere projecten en samenwerkingen. Zoals Michel Camilo met de blazers van de New Cool Collective Horns, Origami Harvest van trompettist Ambrose Akinmusire met het Mivos String Quartet en rapper Nappy Nina, het Metropole Orkest met de zangeressen Lizz Wright, Becca Stevens en Camila Meza op zaterdag en met gitarist Reinier Baas en altsaxofonist Ben van Gelder op zondag. Zanger José James voert eenmalig met het Nederlandse Noordpool Orkest ‘Lean on Me’ uit, zijn eerbetoon aan Bill Withers.

Op vrijdag brengt avant-garde icoon John Zorn ‘Bagatelles’, een vijf uur durende all-star marathon met onder meer Paul Acket Award winaar Julian Lage. Zaterdag staat de Volga geheel in het teken van korte ontmoetingen van twaalf roulerende musici in het project One-on-One, met onder meer pianiste Kris Davis en saxofonist Ben Wendel.

Legends
Ook is op het festival een aantal muzikale legendes te zien waaronder de Burt Bacharach, Houston Person en Abdullah Ibrahim. Een bijzonder project is dat van saxofonist Gary Bartz (78) die terugblikt op zijn een halve eeuw terug verschenen album ‘Another Earth’ met onder meer Charles Tolliver en Ravi Coltrane. Uit de alternatieve Chicago-scene komt pionier Henry Threadgill (75). Pianist Chick Corea treedt op, zijn latincollega Chucho Valdés is er en zanger Bobby McFerrin keert na een lange afwezigheid terug op het North Sea Jazz podium. Bebop-pianist Rein de Graaff neemt dit jaar afscheid als pianist en organisator van inmiddels legendarische tournees. Hij is de éminence grise van de Nederlandse jazz maar hij was ook een stimulans voor Nederlands talent, zoals de drie altsaxofonisten met wie hij optreedt.

Compositieopdracht
Het festival verstrekt al sinds 2001 een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist Maarten Hogenhuis. Hogenhuis (1986) is een van de belangrijkste jonge Nederlandse saxofonisten. Hij is lid van de opwindende powerjazzgroep BRUUT!, de band Krupa & The Genes en leidt het Maarten Hogenhuis Trio. De keuze voor de Compositieopdracht is op hem gevallen, omdat de juryleden onder de indruk zijn van de goede melodische lijnen die Hogenhuis neerzet. Zijn composities worden gekenmerkt door langzaam uitrollende patronen met heldere melodielijnen, waarin de rol van elk van de bandleden gelijkwaardig is. De première van de compositieopdracht vindt op zaterdag 13 juli plaats in de Yenisei.

Kunst
Naast muziek is op het festival ook weer een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen, met onder meer de RC Art Fair, de Art Bar en de tentoonstelling Lust For Life by Ed Van Der Elsken. In samenwerking met het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is hier een overzicht te zien van het belangrijke kleurenwerk van de wereldberoemde Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990).

Deel: