Backstage bij Poppodium Volt in Sittard heerst een serene rust, zo vlak na de soundcheck van Wild Romance. Op de vloer heeft manager Koos “Coach” van Dijk, die zelf onderdeel is gaan uitmaken van de legendarische geschiedenis van de band, met behulp van op duckt tape geschreven bewegwijzering, het voor de bandleden wat makkelijker gemaakt om de weg naar kleedruimte, stage en bar te vinden. Gekleed in een lekker warme trui is Rock ’n roll legende, gitarist Dany Lademacher op zijn gemakje op zoek naar een lekkere kop thee. In zijn doordeweekse kloffie moet hij bijna zijn best doen om gezien te worden door de dame achter de bar. Het wordt rooibos thee, dat eigenlijk helemaal geen thee is, maar gewoon gedroogd zoethout. Anyway, alles om de keel wat te smeren en de stembanden vast wat op te warmen voor de show, later op de avond. David Hollestelle ziet er voor het optreden al aanmerkelijk meer Rock ’n roll uit dan Dany, maar soit, de man kan zichzelf niet verloochenen. Rock ’n roll is wat het is. Een glaasje witte wijn is de drank van keuze tijdens de voorbereiding op de show van vanavond.

Het is even zoeken naar een rustig plekje waar we met zanger Edgar Koelemeijer kunnen praten. Een verlaten kleine zaal van poppodium Volt gaat voor ons open. Edgar past als rocker wonderwel in de Wild Romance, die toch al decennia lang de belichaming van Rock ’n roll in Nederland zijn. Boomlang, een stem van gietijzer, en als het moet van schuurpapier, Edgar doet als junior van de band niet onder voor de mastodonten waarmee hij het podium deelt. Alweer twee jaar geleden speelde hij op Terschelling een gig samen met Ruben Hoeke en David Hollestelle toen hij gevraagd werd om Dirk Vermeij te vervangen die toen net weg ging bij de Wild Romance.

Edgar vind de twee jaar die hij al bij Wild Romance als frontman fungeert voorbijgevlogen. “De tijd gaat snel, zeker als je twee kids hebt” overpeinst hij. “Mijn dochter is lekker pittig, en daar mis je wel eens wat van, als je zo on the road bent”. Edgar draait ook al jaren mee in de Nederlandse rockscene en weet zich zelfs het oude beroemde poppodium Donkiesjot in Sittard te herinneren waar hij ook nog opgetreden heeft.

De rockscene is wel veranderd volgens Edgar. Vroeger was alles veel heftiger. Drugs, drank het hoorde er allemaal bij. Nu is dat anders, ook bij de Wild Romance, al heeft band zeker nog het imago van de baddest band in town. “De rock is er echter zeker nog ‘ Aldus Edgar. Hij refereert aan het legendarische optreden van de Black Crowes in Paradiso . Amsterdam op 7 juli 1993 waar de heren werkelijk apestoned op het podium stonden. “Wat wil je, zo zegt Edgar, jonge gasten die uit de States naar Amsterdam komen…die nemen een joint…of twee”, het hoort er allemaal bij.

Natuurlijk laten de Wild Romance de rockhistorie herleven. Hun eigen verhaal is de leidraad van de rock in Nederland. Toch is de band nog lang niet uitgespeeld, zo laten ze horen met hun laatste album ‘No time’, dat voor Edgar zelf ook nog na elke nieuwe luisterbeurt beter wordt. 12 nummers met een Golden Earring cover ‘Back Home’ erop die aan het einde van de opnames als afsluiter in 1 take door de band is opgenomen.

De band is sinds Maart 2019 weer aan het touren, de zalen zijn vol, het publiek reageert enthousiast. Edgar wordt nog regelmatig in pers en door publiek geconfronteerd met de legendarische schoenen die hij heeft te vullen. Edgar is daar vrij laconiek over: “Klopt, maar ik heb ook heel grote schoenen, dus dat lukt wel, Ik ben Herman Brood niet, Ik ben Edgar, en dat breng ik naar de show; ik doe niemand na, dit zijn de Wild Romance 2019. De muziek is er nog steeds, die veranderd niet”.

Inmiddels treden de Wild Romance elke avond voor minstens twee generaties rock liefhebbers op , de dochters die vroeger thuis moesten blijven, zijn inmiddels zelf moeder geworden en nemen hun dochters mee naar de Wild Romance.

“Ik wil zo lang mogelijk doorgaan met Wild Romance” zo zegt Edgar “Daar hoef ik geen moment over na te denken, en ik denk dat ook de rest er zo over denkt. We zijn godverdomme geen legacy band, we zijn gewoon de enige echte Wild Romance, en we zijn nog lang niet klaar. Ik doe Herman niet na, ik kan alleen maar mezelf nadoen” aldus Edgar. “Toen ze me vroegen voor de Wild Romance heb ik heel even een split seconde erover gedacht mijn haar te verven, zwart . Maar het is goed dat ik dat niet gedaan heb. Ik blijf gewoon mezelf”.

Tijdens de tour heeft de band een paar pauzes ingelast om met andere projecten op te treden “Belangrijk voor je mindset om ook af en toe met andere mensen te spelen, daar blijf je fris van”. De band werkt inmiddels ook weer aan nieuw materiaal, dus Nederland is voorlopig nog niet van de Wild Romance af.

Foto’s (c) Perry Hermans / Maxazine

Deel: