Na het uitkomen van haar eerste cd ‘Wildfire’ in 2017 is de uit het Engelse Bristol afkomstige Elles Bailey druk aan het toeren geweest door Europa en Amerika om deze cd en zichzelf te promoten. Met ruim 200 optredens en vele duizenden kilometers is de titel van haar tweede cd ‘Road I Call Home’ zeer passend. Heeft ze vijf jaar gedaan over haar eerste cd, de opvolger was binnen een jaar klaar. De basis blijft de blues met invloeden van soul en country. Dat laatste vooral omdat het album voor een groot deel is opgenomen in Nashville met een keur aan lokale musici.

Op ‘Road I Call Home’ staan elf eigen nummers, waarvan een aantal in samenwerking met Roger Cook, Bobby Wood en Dan Auerbach. Ik schreef al dat ze slechts een jaar heeft gedaan over het maken van deze cd. Blijkbaar was de inspiratie on the road groot genoeg en in haar nummers komen thema’s voor als verlies, liefde, boosheid, standvastigheid en het leven tijdens het reizen. Het eerste nummer ‘Hell Or High Water’ begint wat zwaarmoedig om als stevig rockend gitaarballad te eindigen. Deze combinatie van blues en country blijft de stijl van de rest van de cd bepalen. Soulinvloeden komen tot uiting in ‘Deeper’ en de onvervalste blues horen we in ‘What’s The Matter With You?’. Andere nummers die wat mij betreft een vermelding verdienen zijn het gevoelige ‘Foolish Hearts’, waarin Elles laat horen waar zij vocaal toe in staat is, het bluesnummer ‘Help Somebody’ en ‘Light In The Distance’, een gospelnummer met uitsluitend pianobegeleiding.

Toen ik Elles in 2017 sprak vertelde ze mij desgevraagd dat zij doodsbenauwd was voor het zogenaamde “2nd album syndrome” om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen. Wat mij betreft hoeft zij daar geen angst meer voor te hebben. Ze heeft haar belofte meer dan waargemaakt. (8/10) (Outlaw Music)

Deel: