Jarenlang was Nielson (echte naam Niels Littooij) die vrolijke knul met zijn opgewekte Nederpopliedjes uit de finale van het TV-programma ‘De Beste Singer-songwriter van Nederland’ editie 2012. Vorig jaar oktober kwam zijn langverwachte derde album uit. ‘Diamant’, een meer persoonlijk album. Naar eigen zeggen een weerspiegeling van zijn behoefte om zichzelf écht te laten zien. Donderdagavond was de Amsterdamse poptempel Paradiso tot de nok toe gevuld met liefhebbers van de deelnemer van ‘Wie Is de Mol?’, Nielson en zijn band.

Op het album ‘Diamant’ staan naast de gelijknamige eerste single en recente hits ‘Doen, Durven of de Waarheid’, ‘Vuurwerk’ en ‘IJskoud’ zeven andere tracks met de nieuwe, volwassen en internationale sound. Zijn teksten komen rechtstreeks uit zijn hart en zijn persoonlijker dan ooit. Het album werd gemixt door de Amerikaanse Miles Walker, die hits van onder meer Beyoncé en Kygo op zijn naam heeft staan. Tevens won hij dit jaar een Edison in de categorieën beste lied voor ‘IJskoud’ en beste Nederlandstalig album voor ‘Diamant’.

In een zaal vooral gevuld met tieners en hun ouders komt Nielson met een grote glimlach het podium op, begeleid door de band met het intro van zijn hit ‘IJskoud’, hij heeft er zin in. Nielson is een geboren entertainer, publieksparticipatie is helemaal zijn ding. Hij is een makkelijke prater en diverse onderwerpen waaronder zijn deelname aan ‘Wie is de Mol?’ worden behandeld. Het Paradiso-optreden is het laatste optreden van de zeer succesvolle ‘Diamant’-tour die hem de afgelopen maanden langs een groot aantal uitverkochte clubs bracht in Nederland en België.

Uiteraard heeft Nielson zijn looks mee, maar hij weet ook met zijn fantastische strakke liveband vrijwel direct een feestje te bouwen. Vooral de ritmesectie met nerdy bassist Chris Robbemont en, met het omgekeerde basebalpetje op, drummer Rick van Wort (ook bekend van o.a. Jett Rebel) is retestrak, funky en van bijzonder klasse. Het begin van de show is vooral het nieuwe werk van Nielson, gedurende de show passeren ook oude hits als ‘Beauty & De Brains’ en ‘Mannenharten’ de revue. De autotune bij Nielsons zang maakt de muziek helemaal van nu, ook bij zijn optreden waar het effect subtiel wordt bijgemixt via de achtergrondzang. De toegift met een nieuwe versie van ‘Sexy als ik dans’ is de kers op de taart van het Paradiso-optreden. En we kunnen misschien wel concluderen dat Nielson de beste Nederlandstalige muziek maakt van dit moment.

Foto’s (c) Armand Hoogland

Deel: