Een geheel nieuwe naam in de muziek is de naam van Helen Rose, voluit Helen Rose Katherine Wright. Een jonge, in New York woonachtige en talentvolle singer-songwriter en saxofoniste. Met behulp van Marvin Etzioni, bassist bij en oprichter van countryrockband Lone Justice, die de productie in handen had, heeft Helen haar debuut-cd ‘Trouble Holding Back’ uitgebracht. Ook heeft hij een aantal nummers geschreven. Helen levert zelf een bijdrage aan drie nieuwe composities en levert het arrangeert een klassieker.

Muzikaal gezien zit Helens muziek ergens tussen country en blues, het gebied dat nu ‘roots’ wordt genoemd met invloeden uit zowel New Orleans als Nashville. Zij heeft een goede, heldere stem. Geopend wordt er met de stevige boogie ‘Love & Whiskey’, dat dan weer wordt gevolgd door de ballad ‘Flatlands Of North Dakota’. Voor de klassieker ‘When The Levee Breaks’ heeft zij een eigen traag arrangement gemaakt.

Licht jazzy klinkt ‘John Coltrane On The Radio’. Dan volgen het verleidelijke ‘Mississippi Moon’, het soulvolle ‘A Dangerous Tender Man’ en ‘Trouble Holding Back’ met een door Helen verzorgde swingende saxsolo. Het rockende ‘Oh Glory Be’ heeft een vleugje gospel en doet een knipoog naar Creedence Clearwater Revival. Heel fraai is de ingetogen vertolking van Steve Earles ‘The Mountain’. Met het samen met Etzioni geschreven nummer ‘Love On Arrival’, dat een onvervalste blues is, is het album helaas alweer afgelopen.

Een heel fraai debuut en ik ben ervan overtuigd dat we nog meer zullen horen van deze Helen Rose. (7/10) (Monkey Room Music)

Deel: