Het idee voor Knight of the Guitar begon een aantal jaar geleden toen Jan Akkerman bedacht om elk jaar rond zijn verjaardag (24 december) een speciaal concert te spelen. Een show samen met wat bevriende gitaristen ondersteund door zijn eigen band. Dit is intussen uitgegroeid tot de tournee Knight of the Guitar. Vijf topgitaristen staan er op één podium: Jan Akkerman, Leif de Leeuw, Ruben Hoeke, John Hayes en Anton Goudsmit. Met zo veel talent op één podium kan het bijna niet meer mis gaan.

Knight-of-the-Guitar-Goudsmit

Bij aankomst in Metropool kregen we echter wel een kleine teleurstelling te verwerken: het optreden was in de kleine zaal en niet, zoals wij verwachtten, in de grote zaal. De kleine zaal bleek uiteindelijk net iets te klein voor het aantal mensen waardoor mensen buiten de zaal stonden omdat ze niet meer naar binnen konden. Aan de andere kant: als ze de grote zaal open hadden gedaan had je het idee van een totaal lege zaal gehad. Dus dan maar een overvolle kleine zaal.

Jan-Akkerman-Knight

Het publiek stond voor het optreden druk te praten toen opeens Jan Akkerman met zijn band bestaande uit Coen Molenaar (toetsen), David de Marez Oyens (bas) en Marijn van den Berg (drums) het kleine podium op lopen. Tijdens het eerste nummer moest Akkerman even opwarmen en was hij druk bezig met het bijstellen van het geluid. Maar aan het einde van het nummer was alles goed en kon het optreden pas echt beginnen. Voor het nummer You Send Me Flying kwamen Leif de Leeuw en de dochter van Jan, Laurie Akkerman, samen het podium op. Meteen verbaasde iedereen zich over de stem van Laurie, een zeer aangename verrassing. Hierna gaat Laurie weer het podium af en kwam Anton Goudsmit het podium op om samen met Leif de Leeuw het nummer America te spelen. Na een geweldige versie van America was het tijd voor Ruben Hoeke om ook op het podium te komen voor een fantastische versie van All Along The Watchtower.

Leif-Knight-og-the-Guitar

Toen was het tijd voor de vijfde gitarist van de avond: John Hayes. De gitarist van Mother’s Finest had er duidelijk zin in en wist het publiek volledig mee te krijgen. Wat volgde was een rockende versie van Purple Hayes. De hele avond wisselden de gitaristen elkaar af op het kleine podium. Tijdens de laatste twee nummers was het helemaal overvol op het podium toen alle vijf samen Somebody To Love en Hocus Pocus speelden. Het publiek had weinig ruimte om zich te bewegen maar genoot duidelijk van elke minuut. En terecht want deze vijf gitaristen bewezen de beste van Nederland en ver daarbuiten te zijn.

Knight-of-the-Guitar

foto’s: Filip Heidinga

Deel: