Vorige week verscheen zijn nieuwe album ‘Big Shadows of Small Things’. Ondertussen is Bertolf ook bezig met zijn soloprogramma ‘Soelaas’. Een intieme show met naast hem verder alleen Rolf Verbaant op pedal steel en Dirk Schreuders op contrabas. Naast eigen materiaal speelt hij bij deze tournee ook nummers van artiesten die hem hebben beïnvloed, zoals Paul McCartney, Bob Dylan, Paul Simon, Crosby Stills Nash & Young (waarover hij afgelopen jaren met de band Her Majesty een succesvolle theatershow heeft gedaan) en Ron Sexsmith. Zaterdagavond stond hij met deze show in de intieme Cloud Nine zaal in TivoliVredenburg in Utrecht.

Het was voor Bertolf even weer wennen om in deze intieme setting te spelen nadat hij vorig weekend met een grote band zijn nieuwe album had gepresenteerd. Dit programma past echter het beste in een intieme setting. Het was niet zomaar een concert, maar tegelijk bijna een college over de troost die muziek kan bieden. Tussen de nummers door legde hij hierover uit. Zowel over zijn eigen songs die voorbij kwamen als over de covers die werden gespeeld. In de eerste helft werd er één cover gespeeld: ‘Martha My Dear’ van The Beatles. Paul McCartney is een grote muzikale invloed voor hem, en dat heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken. Maar ook de manier waarop McCartney naar muziek kijkt inspireerde Bertolf. Het leverde een mooie introductie op van het nummer van ‘The White Album’. Uit zijn eigen repertoire kwamen er voornamelijk nummers voorbij van het nieuwe album die hij ook persoonlijk toelichtte. Zoals dat ‘Already Down’ geïnspireerd is door het feit dat oude bluesartiesten songs schreven om uit hun problemen te komen. Het zette de nummers van zijn nieuwe album in een ander licht.

Mooie persoonlijke verhalen kwamen er ook na de pauze. Zoals het verhaal over zijn overleden gitaarleraar als introductie op de Amerikaanse traditional ‘I’ll Fly Away’, en het verhaal achter zijn eerste hit ‘Another Day’. Ook werd er even teruggegrepen naar een andere band waar Bertolf in 2014 een album mee maakte: Color Reporters. Daarvan werd het nummer ‘Even The Bad Ends Badly’ (geïnspireerd door een uitspraak van Harry Mulish) in een verrassende bluegrassversie gespeeld. Slechts covers kwamen er voorbij met een mooie versie van Paul Simon’s ‘American Tune’ en James Taylor’s ‘Me and My Guitar’.

‘Soelaas’ is een mooi persoonlijk programma waarbij Bertolf een inkijkje in zijn ziel geeft en uitlegt wat voor rol muziek in zijn leven speelt. Een herkenbaar thema voor velen, en daarom is ‘Soelaas’ voor iedere muziekliefhebber een aanrader om naartoe te gaan.

Deel: