Geboren in Australië als zoon van Amerikaanse ouders, is zijn liefde voor de oude blues wat gemakkelijker te herleiden dan bij zijn landgenoten. C.W. Stoneking neemt je mee terug naar de jaren twintig, dertig en veertig, de tijd van de calypso- en ragtimeblues. Hij mixt daarbij hillbilly, gospel en country met zijn kenmerkende stem die wat betreft frasering doet denken aan Louis ‘Satchmo’ Armstrong. Maandag 29 april staat hij in De Oosterpoort.

Schatkist

Vader Stoneking had op zolder dozen vol tapes met countryblues liggen. Op de etiketten prijkten illustere namen als Sleepy John Estes, Robert Johnson, Memphis Minnie, Son House, Robert Johnson, Blind Willie McTell en Big Bill Broonzy. Stonekings muzikale ontdekkingstocht werd gevormd door bovengenoemden. Na ruim 20 jaar is hij wereldwijd een geroemd en prijswinnende artiest die zelfs de traditionele muziek van Amerika in de Verenigde Staten levend houdt.

Verschuiving

Voor zijn meest recente album ‘Gon’ Boogaloo’ (2014) heeft Stoneking zijn 50’s gitaren en banjo aan de wilgen gehangen en klinkt hij met een elektrisch versterkte gouden Fender Jazzmaster gitaar om zijn nek dwingender, rauwer en ronkender dan ooit tevoren. Yowzah! Jools Holland introduceerde Stoneking in zijn Late Show met de woorden: “an artist from Australia who brings a magical vibration”. Deze magische klanken zullen de Binnenzaal van De Oosterpoort op maandag 29 april vullen.

Deel: