Singer-songwriter Yori Swart (29) uit Bergen won in 2011 de Grote Prijs van Nederland, de Amsterdamse Popprijs en de Sena Performers Pop NL Award. Een serie onderscheidingen om u tegen te zeggen, maar waar ook hoge verwachtingen aan gekoppeld werden. Yori Swart, zondag 23 december in De Amer in Amen (14.00 uur), heeft die zeker waargemaakt.

Yori Swart speelde de afgelopen jaren niet alleen in Nederland, maar ook in Vietnam, Marokko, Londen, Kopenhagen en Los Angeles. Er waren optredens op onder meer Eurosonic/Noorderslag, Bevrijdingsfestivals, Oerol, Paaspop en Lowlands. Ook stond ze in Paradiso en was ze meerdere keren te gast bij DWDD. Daarnaast speelde ze als supportact van Milow, Jonathan Jeremiah, Tim Knol, De Dijk en Agnes Obel. Bovendien is ze gitariste in de live-band van Ilse de Lange.

Voor Yori Swart begon het allemaal op haar tiende, toen ze de eerste gitaarlessen kreeg van haar vader Cees Swart. Drie jaar later schreef ze haar eerste liedje. In 2011 rondde ze haar studie popmuziek aan het Conservatorium van Amsterdam af. Yori Swart is een virtuoos op gitaar en mengt pop, folk en blues in een bijzondere fingerpicking-stijl. Vorig jaar verscheen haar album ‘September’. Er staan tien volwaardige popsongs op. Yori Swart nam alle gitaarpartijen voor haar rekening.

Deel: