Vanaf 1999 vormde de Utrechtse band the Yearlings een vaste waarde in de Nederlandse roots- en alt-country scene. Na twee goed ontvangen albums, ‘The Yearlings’ (2002) en ‘Utrecht’ (2004) hield de band er in 2006 mee op. De leden van de band zochten andere uitdagingen. Enkele jaren geleden kwamen Olaf Koeneman en Niels Goudswaard weer samen en zochten de overige leden van de band op. Met hen werd opnieuw samengewerkt en het tastbare bewijs, de nieuwe cd ‘Skywriting’ ligt nu in de winkels.

De band bestaat naast de al genoemde Koeneman (zang, gitaar, mandoline, toetsen) en Goudswaard (zang, gitaar, percussie, harmonica) uit Herman Gaaff (bas), Léon Geuyen (drums, zang) en Bertram Mourits (gitaar, dobro, toetsen). Zij worden vergezeld door ex-Urban Dance Squad René van Barneveld op pedal steel.

Op het album staan twaalf prachtige, zelfgeschreven nummers. Negen ervan zijn van de hand van Olaf Koeneman en de overige drie zijn van de hand van Koeneman en Niels Goudswaard samen. Het mooie van het zelf schrijven van nummers is onder meer dat je persoonlijke dingen kunt vertellen. Het verhaal van het opnieuw samenkomen van de band wordt door de heren Koeneman en Goudswaard mooi samengevat in het nummer ‘My Deliverance’.

Het eigen verhaal wordt ook verteld in nummers als ‘New Job’ en ‘Evelene (You’ve Got To Know It)’. Ook muzikaal zit het prima in elkaar. The Yearlings houden vast aan de stijl die nu alt-country wordt genoemd. Een strakke begeleiding, die staat als een huis. Fraai gitaar- en toetsenwerk en vooral de prachtige samenzang maakt het allemaal af. Af en toe klinkt de muziek van bands als de Byrds en Bread door. Mijn persoonlijke favoriete nummers zijn het al genoemde ‘My Deliverance’ en het rockende ‘The Breaking Of My Heart Part’, waarmee deze sterkte cd wordt afgesloten. Goed om deze band weer terug te hebben. (8/10)  (Lonely Sounds Records/Sonic Rendezvous)

Deel: