Focus bestaat zo’n 50 jaar, en daarmee is de band ouder dan sommige fans. Oprichter Thijs van Leer zou al lang met pension mogen gaan, maar hij staat nog steeds op de planken. Sterker nog: Focus heeft een uitgebreide tour door Engeland achter de rug. In een maand tijd hadden ze maar een paar vrije dagen. Op zondagmiddag 9 december sloten ze deze tour af met een optreden in De Bosuil in Weert.

Focus I

Onder luid applaus kwam Thijs alleen op. Hij nam plaats achter zijn Hammond en speelde solo op zijn dwarsfluit. Het publiek was meteen muisstil, je kon de camera’s om je heen horen klikken. Langzaam druppelden de overige leden het podium op. De dwarsfluit maakte plaats voor het orgel, de muziek was nog steeds ingetogen, dit was ‘Focus I’. Tempo en volume werden verhoogd. Op het orgel stonden twee microfoons, één voor de vervormde zang en één gewone. Thijs gebruikte eerst de microfoon waarmee het geluid vervormd werd, hij gebruikte zijn stem als instrument waardoor zijn stem één geheel werd met de muziek. Vervolgens zong hij enkele woorden in de gewone microfoon. Pierre van der Linden liet zoals gewoonlijk heerlijk drumwerk horen, met een mooi vol, rond geluid.

Oprechte warmte

Gitarist Menno Gootjes speelde het intro van ‘House of the king’. Fans waren blij dit te horen en klapten spontaan mee. Udo Pannekeet is de ‘nieuweling’ in de band, hij speelde op een zessnarige bas. Voor aanvang van ‘Eruption’ heette Thijs het publiek van harte welkom. Dit deed hij zonder showelementen maar met oprechte warmte. Menno haalde met behulp van de tone-knop gave geluiden uit zijn gitaar. De mannen wisselden een blik, dat was het non-verbale sein voor de tempo- en volumewisselingen. Thijs had de ene hand op de toetsen, met de andere hand speelde hij dwarsfluit. ‘Eruption’ ging naadloos over in het meeslepende ‘Tommy’. Toen tempo en volume omhooggingen, waren we weer terug bij ‘Eruption’, Udo en Menno speelden het vuur bijna onder hun snaren vandaan.

Focus XI

‘Focus XI’ komt van hun gloednieuwe cd (de lp komt begin volgend jaar uit). Dit is een ingetogen titeltrack, Pierre gebruikte daarom brushes in plaats van drumstokken. Dit was indrukwekkend, en beloofde nogal wat voor de rest van de cd. Tot groot genoegen werd ‘Sylvia’ gespeeld. Thijs trok gekke bekken en maakte non-verbale grapjes. Kortom het werd een vrolijke boel. Er waren ruim vijftig minuten voorbij en de mannen lasten een korte pauze in.

Focus VII

Na de pauze werd er gestart met ‘Who’s calling?’. Ook dit nieuwe, pittige nummer wist ons volledig te boeien. In ‘Focus VII’ was Thijs niet te horen via de microfoon. Maar ook zonder zijn ‘vervormde’, vocale bijdrage werden we geraakt. Udo heeft het nieuwe ‘Mare Nostrum’ (onze zee) gecomponeerd. Na een prachtig ingetogen en meespelend eerste gedeelte ging het gas erop. Het tempo bleef hoog, maar er waren wel degelijk wendingen.

Mazzel

‘Mazzel’ komt ook van Focus XI’. Wat was het heerlijk om live enkele nummers van het nieuwe album te horen! ‘Mazzel’ is heel anders dan ‘Mare Nostrum’, maar daarmee absoluut niet minder mooi. Na ‘La Cathedrale de Strasbourg’ gingen alle registers open voor een fantastische lange versie van Harem Scarem, waarbij Menno een gave solo liet horen. Één blik van Menno, en Udo en Pierre gaven hem muzikale ondersteuning. Nogmaals was Menno solo te horen.

Dwarsfluit

Na een subliem ingetogen stuk schroefde Menno het volume op, waarna Udo en Pierre erbij kwamen. Udo speelde een prachtige, uitgebreide melodieuze bassolo. Weer waren we onder de indruk van wat we hoorden. Hierna bleef Thijs alleen op het podium achter. Nu was het zijn beurt om een dwarsfluitsolo weg te geven, daarna soleerde hij met zijn orgel er lustig op los. De rest van de band voegde zich erbij. Dat was de opmaat voor ‘Hocus Pocus’. Natuurlijk werd dit herkend. De mannen speelden vol power. Na een subtiel gebaar van Thijs zong het publiek het hoge “OhhhOhhOhhh” mee. Het was vanuit de zijde van het publiek uit nogal vals, maar dat maakte niets uit. In deze uitzinnige sfeer deed Pierre er nog een schepje bovenop met een drumsolo. Thijs keek ernaar, hij genoot er zichtbaar van. Kort na deze zeer uitgebreide solo, verdween dit viertal uit het zicht. Maar niet voor lang.

Answers Questions Questions Answers

Weert kreeg een toegift. Deze bestond uit ‘Focus III’. Dit ging over in ‘Answers Questions Questions Answers’. Een laatste keer liep Thijs naar het midden van het podium om op de dwarsfluit te spelen. Tijdens het nummer bedankte Thijs ons nogmaals, vanuit de grond van zijn hart, voor onze aanwezigheid. Met een paar laatste, lichte tonen eindigde dit concert. Focus trakteerde ons op een fenomenaal optreden van bijna drie uur! Na afloop was het nog een tijd gezellig rondom de ‘merch-tafel’. Er werd ruim de tijd genomen om cd’s, posters en dergelijke te signeren. Bovendien was er ook alle gelegenheid om op de foto te gaan en een praatje te maken. Een enkeling kreeg zelfs een knuffel. Dit alles zorgde voor een memorabele Focus-zondag.

Foto (c) Jack Kok

Deel: