Dinsdagavond trokken ABBA fans uit Heerlen en omstreken naar het Parkstad Limburg Theater, alwaar ABBA werd geeerd door de inmiddels al bijne even befaamde Abba Gold. De bekende tribute band uit Engeland bracht een ode aan Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Anni-Frid Lyngstad, de originele leden van Abba.

Abba Gold wilde na een lange tijd te hebben samen gewerkt, dat hun muziek nieuw jasje kreeg en bleef bestaan. De band, die vele liedjes van deze bekende Zweden ten gehore brengt, vond dat de uitstraling kleurrijker en beter moest. Ze kregen daarvoor toestemming van de originele ABBA om een van de allermooiste hits van hen in een nieuwe versie te mogen coveren. Door het winnen van het songfestival met het nummer ‘Waterloo’ werd ABBA wereldwijd bekend en scoorde hit na hit. Het was in die tijd niet te missen, overal op de radio en tv konden mensen meegenieten van de geweldige hits van de popgroep uit Zweden. Het werd nu uitgevoerd door Abba Gold, om de bezoeker zo weer te laten genieten van de eigen en aparte ABBA-sound van weleer.

Veel mensen in de zaal hadden herinneringen uit die tijd. Hoe men samen dansen ging, hoe men elkaar heeft leren kennen, en allemaal met ABBA op de achtergrond. Abba Gold wilde dat de ABBA-sound bleef hangen en dat alle mensen het konden meezingen, wat aardig lukte.

Het werd een waar feestje in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen, dat met zo’n 1040 bezoekers tot de nok toe was gevuld. Het was een erg gemêleerd publiek dat zin had in gezelligheid en een feestje. Het was echter wel een overwegend vrouwelijk publiek in Heerlen. Het feest begon met ‘Summer in de City’ en ‘Knowing me, knowing you’, waarna alle klassiekers voorbij kwamen. ‘The Winner Takes It All’, ‘Take A Chance On Me’, ‘Waterloo’, ‘Fernando’, ‘Voulez vous’ en ‘Super Trouper’. Het waren allemaal meezingers van de hoogste plank. Het publiek genoot van de geweldige zangeressen, het decor en de kleding van de groep. Het was net zo als de echte ABBA het ooit presenteerde. Men had aan alle details gedacht; het lichtspektakel dat er voor zorgde dat de uitvoering nog mooier en beter uitpakte. Het was dan ook genieten van de nostalgie van de ABBA-sound en iedereen deed mee. AL met al leuk om te zien.

De ‘Benny Anderson’ van Abba Gold praatte het programma aan elkaar en had veel connectie met het publiek. Bracht alles met veel humor en vertelde ook best veel informatie. ‘Bennie’ vroeg aan de mensen in de zaal of ze meegingen op een reis door de Abba-sound, “Willen jullie met ons dansen?”, waarna de hele zaal luidkeels met “Yes” antwoordde. De opvolgende vraag, “Willen jullie met ons zingen”, werd even potitief beantwoord, waarna hij het publiek instrueerde hoe ze met de armen moesten zwaaien. Met ‘Mama Mia’ zong dan ook luidkeels mee.

Het volgende nummer was geschreven in 1980, en een van de droevigste liedjes uit het ABBA tijdperk. Het nummer is geschreven toen Bjorn en Agnetha gingen scheiden. ‘Bjorn’ gaf aan dat er bij een scheiding geen winnaars zijn, waarna ‘The Winner Takes at All’ volgde. Het opvolgende nummer werd vooraf gegaan door ‘Benny’ die iedereen eerder op de avond aan het lachen maakte, maar nu serieus was. Hij vertelde dat de opbrengst van het nummer dat volgde in zijn geheel naar Unicef ging, en vroeg of mensen wisten welk liedje hij bedoelde, ‘Chiquitita’.

Het publiek genoot van de hele show en iedereen kon vrijwel alle nummers meezingen. De band had veel humor tussen de nummers door. Abba Gold wist mensen te vermaken en zorgde dat iedereen het naar zijn zin had. Deze Abba Tribute band heeft al optredens gedaan door heel Europa, waarbij dat ze overal met lof werden ontvangen. In heel Europa tot Azië heeft deze tribute band al een visitekaartje afgegeven, en het was mooi om dit na een lange tijd toch weer terug te horen. ‘Thank You For The Music’ was het laatste nummer, wat tevens was bedoeld om ABBA te bedanken wat ze voor de popmuziek hebben betekend.

Abba Gold zelf kreeg staande ovatie en genoot van het applaus dat ze verdiende. Het is Parkstad Limburg Theater toch weer gelukt om deze goede artiesten te boeken en de mensen een lach op hun gezicht te laten krijgen bij het einde van deze spectaculaire show, die voor herhaling vatbaar was.

Foto (c) Patrick Strouken

Deel: