Aan het begin van het jaar kreeg ik de debuut-cd ‘Midnight Jubilee’ van Laurie Jane & The 45’s toegestuurd. Een leuke cd, maar ik vond toen de stem van zangeres Laurie Jane Duggins wat diepgang miste. Blij verrast was ik toen ik hun nieuwe cd ‘Late Last Night – Elixer Of Sara Martin’ beluisterde.

Maar eerst iets over de band. Laurie Jane & The 45’s komt uit Louisville, Kentucky en bestaat naast de al genoemde Laurie Jane uit Cort Doggins (gitaar, piano), Scott Dugdale (drums), Jason Embry (bas) en Brian ‘Boss’ Hogg (saxofoon). Hun muziek put rijkelijk uit de blues van de twintiger jaren van de vorige eeuw.

Op hun tweede cd ‘Late Last Night – Elixer Of Sara Martin’ staan twaalf nummers, die een kleine honderd jaar geleden zijn geschreven. De titel verwijst al naar Sara Martin, de blueszangeres uit de tijd van Bessie Smith en Victoria Spivey. Zij zong in de orkesten van King Oliver en Fats Waller en maakte ook opnamen met gitarist Sylvester Weaver. Van haar vinden we vijf nummers terug op deze cd en Weaver is er ook met een vertegenwoordigd. De twaalf nummers worden hier weliswaar met moderne instrumenten uitgevoerd – soms zelfs in een stevige rockende versie – maar de connectie met de twintiger en dertiger jaren is intact gebleven. Speciale vermelding verdienen de eigen versies van Sara Martins ‘My Man Blues’ en ‘I’m Gonna Be A Lovin’ Old Soul’en het door Clarence Williams geschreven ‘Sugar Blues’ met een fraaie interactie tussen de piano van Doggins en het werk van gastmuzikanten Screamin’ John Hawkins (gitaar) en Eric Snyder (trompet). Een zeer geslaagde cd. (7,5/10)  (Down In The Alley)

Deel: