Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Superorganism in Vera.

Concerttip woensdag 7 november: Superorganism in Vera

Superorganism komt spelen en dat is geweldig! Want Superorganism is een band die het anders doet dan alle bands die we doorgaans over de vloer hebben. Het is een band met een verfrissende aanpak, wat niets zegt over de gave bands die het VERA-programma sieren. Superorganism grossiert in aanstekelijke nummers, allemaal verpakt in wat houtje-touwtje gekte, ontstemde gitaren en vrolijke samples. Alles is van deze tijd, maar met een coole en hippe knipoog naar de periode van de VHS en de 8bit Nintendo.

Door het enthousiaste achtergrondkoor doet Superorganism denken aan het vrolijke van The Polyphonic Spree, muzikaal heeft het dat vervreemdende van The Beta Band en doordat alle leden van de achtkoppige band een duidelijke plek opeist, heeft het soms de intensiteit van Arcade Fire. Het doet denken aan Beck, het slimste jongetje van zijn klas, althans ten tijde van de plaat Odelay. Beck reeg old-school rap, folk, country, grunge, garage rock, electro en exotica soepeltjes aaneen en alles ondersteund met een legio aan samples, afgevuurd door The Dust Brothers. Ook Superorganism bedient zich van meerdere genres en maakt van iets compleet anders iets goeds.

Toch lijkt Superorganism op geen van de zojuist genoemde bands. Wat misschien door de piepjonge Orono Noguchi komt. Met haar stoïcijnse houding is ze een vervreemdende factor in het positieve karakter van de band. Zij laat de zaak niet laat ontsporen in flauwigheid. Verre van. Dat komt ook door haar teksten, die zijn minder vrolijk, behoorlijk modern en stevig verankerd in deze tijd.

Dit multi-nationale combo heeft leden uit Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Korea en Japan, maar het grootste gedeelte komt uit Engeland, waar de band ook haar uitvalsbasis heeft; ze wonen samen in een groot huis in Londen. Daarom konden ze afgelopen januari, tijdens Eurosonic, de Machinefabriek platspelen. De band was al door alle (aanwezige) muziekpers getipt. En het gehele voorjaar spraken alle journo’s – wereldwijd – over, zoals The Fader sprak, the eight-person pop group that operates like a DIY version of a big-budget hit factory. Vooral de hitsingle ‘Something for your M.I.N.D.’ trok veel enthousiasme naar zich toe. Terecht.

Het is een van de vele ‘bands van het moment’ die dit jaar op de VERA-posters staat en ook Superorganism wil je niet missen.

Deel: