Na op hun eerste drie albums kwistig met strijker, geluidseffecten en dergelijke te hebben gestrooid is het Deense rocktrio Vinyl Floor teruggekeerd naar de basis. En de basis wil zeggen gitaar, bas en drums. De band is in 2007 in Kopenhagen opgericht door de broers Thomas Charlie Pedersen (gitaar, zang) en Daniel Pedersen (drums, zang) en hun vriend Rasmus Bruun (gitaren, bas). Hun eerste drie albums, ‘Do You Still Dream’ (2009), ‘Peninsula’ (2012) en ‘Vaudeville’ (2014) gaf het trio international erkenning. Thomas bracht in 2016 het soloalbum ‘Second Hand War’, waarmee hij een ingetogener en meer folk-achtig pad insloeg dan we van hem kenden bij Vinyl Floor.

Maar dit solo-uitstapje betekende niet et einde van Vinyl Floor en met dubbele kracht doet het trio weer van zich spreken met hun vierde album ‘Apogee’. Het ontbreken van geluidseffecten, strijkers enzovoorts geeft een hele frisse blik op de muziek. En de heren schrikken niet terug van het ventileren van hun politieke overtuiging. Zoveel is meteen bij het openingsnummer ‘Ivory Tower’ duidelijk. Met woedend klinkend gitaargeweld geeft de titel al de inhoud weer. Wat tekst betreft is dat bijvoorbeeld goed te horen op ‘Blood Looks Good On You’, dat gaat over de huidige egoïstische en ongevoelige samenleving. De drie heren hebben een uitstekend talent voor het schrijven van teksten. Het feit dat ze terug zijn naar de basis van drums, bas en gitaren geeft de muziek een stuk rauwe rock mee. Prima plaat. (7,5/10)  (Karmanian Records)

Deel: