De Londense Indie Rock band Bloc Party bestaat uit zanger Kele Okereke (37), gitarist Russel Lissack (37), bassist Justin Harris (39) en hun nieuwste aanwinst, drummer Louise Bartle (24). De band opende hun Europese tour maandagavond met een uitverkocht concert in de AFAS Live. Er waren veel mensen van ver gekomen, Belgen, Duitsers en heel veel Britse fans zijn alleen voor dit concert naar Nederland overgekomen. Dit was niet de eerste keer dat de band Amsterdam aandeed, de afgelopen jaren hebben ze in de Melkweg, Paradiso en in de Q – Factory opgetreden en nu stonden ze dan eindelijk in de AFAS Live.

Het debuutalbum ‘Silent Alarm’ komt uit 2005 en voor het eerst speelde de band het album helemaal, van achter naar voren. “We’re gonna take you back to 2005!“, gaf frontman Kele Okereke al direct aan. Het publiek werd rustig opgewarmd met nummers als ‘Compliments’ en ‘Plans’ maar met ‘Luno’ (en met Louise op de drums) werd iedereen goed wakker geschud. Er gingen steeds meer handen in de lucht en er werd druk mee geklapt, geknikt en gezongen.

‘So Here We Are’ was weer wat rustiger en iedereen kon weer rustig aan bijkomen, om daarna met ‘Price of Gasoline’ weer vol gas mee te gaan. Bij het nummer ‘Blue Light’ werd extra duidelijk dat ze voor deze show een goede lichtman hadden aangenomen. De lichtshow vulde de muziek perfect aan, al zou iemand met epilepsie er waarschijnlijk wel last van hebben gekregen. De knallers ‘Banquet’, ‘Positive Tension’, Helicopter’ en ‘Like Eating Glass’ waren de laatste nummers van het album en je kon je de energie door de hele zaal voelen, er werd gesprongen, gecrowdsurfd en het dak ging eraf.

Als toegift speelde Bloc Party de onbekendere nummers ’Two More Years’ en ‘Storm and Stress’ voor de superfans. Ze vonden dat ze Amsterdam echter natuurlijk niet konden verlaten zonder ‘Tulips’ te spelen van EP ‘Little Thoughts’. Hiermee kakte het feestje echter wel een beetje in. Als allerlaatste nummer werd ‘Ratchet’ gespeeld en kon het publiek toch nog feestend naar huis. Kele zei dat het een “Amazing start of the tour” was, en dat kon het Amsterdamse publiek alleen maar beamen.

Bloc Party is een band van weinig woorden, er is maar weinig gezegd, want ze laten de muziek voor zich spreken. De ‘Silent Alarm’ nummers waren het veruit het populairst, maar al met al met was het een heerlijk concert en is iedereen tevreden naar huis gegaan.

Foto’s (c) Armand Hoogland

Deel: