Zondagavond vond er in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam een feestelijke avond plaats ter ere van muzikant en kunstenaar Maarten van der Ploeg. Op de dag dat hij 60 jaar zou zijn geworden was er een muzikaal eerbetoon met meerdere acts. Tevens is er een bijzonder boek verschenen over het leven en het werk van van der Ploeg. Als muzikant was hij vooral bekend van de band Soviet Sex met onder andere Peter Klashorst en Rogier van der Ploeg. Ook zangeres Ellen ten Damme maakte enige tijd deel uit van deze band. Naast Soviet Sex zong en speelde Maarten van der Ploeg gitaar in diverse andere bands. Met Klashorst vormde hij de Nederlandse kern van de schildersbeweging Nieuwe Wilden, ook maakte van der Ploeg computerkunst en werkte hij als televisiemaker bij onder andere de VPRO.

De avond was gevuld met anekdotes van bevriende muzikanten en collega’s, maar ook zijn kunst kreeg een prominente plek: de backdrop op het podium en de visuals op de muur waren gemaakt door van der Ploeg. Rogier van der Ploeg liet muzikaal in meerdere acts van zich horen. Vieze meisje bracht een kleine en geheel eigentijdse versie van de Soviet Sex single ‘Niet met jou’. Tussen de acts door draaide een dj nummers uit het repertoire van Ploeg. De band Eton Crop zorgde met hun punk sound ervoor dat het gaspedaal even goed ingetrapt kon worden en de voeten van de vloer konden gaan.

Niet alleen muziek stond centraal, maar ook andere artistieke uitlatingen. Zo zorgde ledematen illusionist The Great Ornaldo voor een zeer vermakelijk stukje: met zijn voeten speelde hij gitaar en wel op de eerste gitaar van Maarten van der Ploeg uit de jaren ’70.

Voor een mooie en interessante twist zorgde de band The Leonids van zangeres Sonja van Hamel. De live muziek werd aangevuld met prachtige videokunst en animatie. Onder andere het nummer ‘The Roman Empire’ kwam hierdoor extra sterk uit de verf en kreeg hiermee een andere dimensie.

Gedurende de avond was er ook een klein interview met de maker van het boek ‘Ploeg + Werk’, Willem H. Lucas, die vanuit L.A. live was aangeschoven per videochat. Interessant en kort maar krachtig tegelijk was de act van 00K01 met de ‘Disco bizar’ dans, mede hierdoor was deze feestelijke avond niet in één hokje te plaatsen. Ook de bijdrage van Suprematist Guitar Ensemble was bijzonder sterk en met hun gitaarwerk lieten ze het publiek lekker uit zijn dak gaan.

In een ietwat andere samenstelling dan verwacht bracht Soviet Sex een drietal nummers ten gehore. Ze maakten gebruik van samples van de stem van Maarten van der Ploeg, speelden ‘Niet met jou’ en bij de afsluiter ‘Dans en vecht’ ging het publiek compleet los. Hiermee bereikte deze speciale avond zijn hoogtepunt. Een avond met een diversiteit aan acts, een mooie referentie naar het feit dat Maarten van der Ploeg naast muzikant ook een veelzijdig kunstenaar was.

Foto’s (c) Stefanie Portegies / Maxazine

Deel: