Legendarische albums, voor een ieder is dat een van zijn of haar favoriete albums maar echte legendarische albums zijn van die klassiekers die eigenlijk iedereen in zijn of haar collectie hoort te hebben. Neem nou bijvoorbeeld de mannen van de Dire Straits. Wie kent het unieke gitaarspel niet van frontman Mark Knopfler, deze band behoeft eigenlijk geen introductie. Deze keer in Legendary Albums ….. ‘Brothers in Arms’ van de Dire Straits.

Brothers in ArmsToen in 1985 Philips de Dire Straits vroegen om het gezicht te worden van hun nieuwe gadget, de Compact Disc (afgekort cd), waren de Dire Straits al geen kleine jongens meer in de muziekwereld. ‘Brothers in Arms’ is een van de eerste albums die helemaal digitaal opgenomen was en bevatte op de cd van sommige nummers andere versies dan op de lp-uitvoering. Ook waren ze een van de eerste bands waarvan er muziek op cd verscheen, dus de nieuwe geluidsdrager ging als warme broodjes over de toonbank.

Het album is niet de stijl die we voorheen van de Dire Straits gewend waren. Nummers als ‘The Man’s Too Strong’, en ‘Brothers in Arms’ lieten een andere kant horen van Mark Knopfler, die bij het grote publiek vooral bekend was van meer vrolijkere nummers als bijvoorbeeld ‘Sultans of Swing’. Leuk weetje is dat ‘Brothers in Arms’ het eerste nummer ooit is dat op cd-single verschenen is. ‘Money for Nothing’ was goed voor een Amerikaanse nummer 1-hit én de eerste video-clip die ooit op de Britse MTV werd uitgezonden.

Er stonden nog meer hits op het vijfde album van Dire Straits. Ook ‘So Far Away’, ‘Walk of Life’ en het prachtige ‘Your Latest Trick’ zorgden ervoor dat het album populair bleef. Een twee jaar durende wereldtournee die 247 concerten in honderd verschillende steden omvatte maakte ‘Brothers in Arms’ een van de best verkochte albums ooit. De Dire Straits zijn de geschiedenis ingegaan als een band die meer dan 120 miljoen platen heeft verkocht. ‘Brothers in Arms’ heeft sinds de release ruim 6 jaar in de album top 100 gestaan. Slechts Adele (’21’), Buena Vista Social Club (‘Buena Vista Social Club’) en André Hazes (‘De Hazes 100’) hebben dat kunnen overtreffen. In 2018 trad de band toe tot de beroemde Rock and Roll Hall of Fame.

Deel: