De uit Philadelphia afkomstige Vanessa Collier werkt met succes aan haar nog jonge carrière. In 2013 studeerde zij af aan het Berklee College of Music. Zij heeft de wereld rondgetoerd, met diverse bekende en minder muzikanten op het podium gestaan (Buddy Guy is helemaal weg van haar), een aantal BMA-nominaties op haar naam staan en inmiddels drie solo-cd’s uitgebracht. Vanessa Collier is het meest bekend van haar saxofoonspel. En daarnaast speelt zij ook gitaar, zingt en schrijft haar eigen nummers.

Haar recente cd ‘Honey Up’ is door middel van crowdfunding gefinancierd. Hierop wordt zij begeleid door haar vaste band, bestaande uit Nick Stevens (drums), Nick Trautmann (bas), Sparky Parker (gitaar) en William Gorman (toetsen), aangevuld met gitariste Laura Chavez, trombonist Quinn Carson en trompettist Doug Woolverton. Van de tien nummers zijn er negen door Vanessa geschreven. Wat muziekstijl betreft is zij niet in een hokje onder te brengen. Op ‘Honey Up’ horen we stijlen, die uiteenlopen van blues en jazz tot funk en rock. De swingende opener ‘Sweatin’ Like A Pig, Swingin’ Like An Angel’ zet meteen de toon, die niet meer wordt losgelaten. Wat volgt is een interessante en aantrekkelijke mix van stijlen, als soul in ‘Icarus’ met Collier zowel op sax als akoestische gitaar, de blues in ‘Bless Your Heart’, waar ze de resonatorgitaar oppakt, het swingende ‘You Get What You Get’, en het rockende ‘Love Me Like A Man’, de enige cover op het album. Een prima cd. (7/10) (Phenix Fire)

Deel: