De driekoppige, Amerikaanse rootsrock-rockabilly band The Paladins uit San Diego hebben de popzaal van de Cacaofabriek in Helmond weer flink op hun kop gezet. Het trio laat al ruim 35 jaar geen voet stilstaan op de dansvloer tijdens hun energieke live shows. Samen met dergelijke rockin ‘ bands als Los Lobos en The Blasters waren The Paladins één van de kopstukken in de Californische roots en rockabilly muziek scene van de vroege jaren ’80. Maar ook nu nog hebben ze een hele fanschare achter hun staan.

Doghouse Sam (gitaar/zang), Franky Gomez (drums) en Jack o Roonie (contrabas) vormen samen Doghouse Sam & His Magnatones. In de afgelopen 5 jaar hebben Doghouse Sam en zijn Magnatones een vrij unieke reputatie in Europa gekregen met hun onmiddellijk herkenbare geluid, waardoor de goede ritme van Rhythm’n’Blues opnieuw werd geïnterpreteerd. Zij waren deze avond de support act. Het Belgisch, Nederlands trio dat eerder dit jaar de grote tent van Moulin Blues al op zijn kop zette. Dit deden ze, ondanks dat ze de support act waren, nog eens dunnetjes over in de Cacaofabriek.

De band The Paladins, die in 1980 opgericht was door gitarist Dave Gonzalez en bassist Thomas Yearsley, begon als schoolband, en hebben vijf singles, negen full Length studio-platen en drie live albums opgenomen. Ze staan ook wel bekend als een van Amerika’s hardst werkende en beste live bands, mede door de zwoele contrabas en ronkende bluesgitaar.

The Paladins ontwikkelden door de jaren heen een eigen mix van country, rockabilly, blues en jazz wat verder reikt dan de standaard rockabilly sound. Voor hun vele fans wereldwijd leken de Paladins in 2004 een einde te hebben bereikt. Maar in 2010 herenigden de Paladins zich opnieuw voor een festival in Europa, wat leidde tot nog meer datums daar in 2011.

Samen met drummer Brian Fahey gaven Dave en Thomas een bijna twee uur durende show weg. Met nummers zoals ‘New World’ en ‘Waterman’ van hun laatste album, maar ook nummers die ze door de jaren heen hebben voortgebracht werden ten gehore gebracht. Niet alleen The Paladins maar ook het publiek leken er geen genoeg van te krijgen. Na hun optreden namen Dave en Thomas nog uitgebreid de tijd voor een praatje, foto of handtekening voor hun fans.

Foto’s (c) Josanne van der Heijden

Deel: