De uit het Britse Royston afkomstige bluesrockgitarist Danny Bryant (1980) heeft sinds zijn debuut-cd uit 2002 een behoorlijke reputatie opgebouwd. Ook in Nederland is hij een graag geziene gast. Hij begon met zijn Red Eye Band, waar zijn vader Ken als bassist deel van uitmaakte. Na diens pensioen in 2013 heeft Bryant de naam van de band laten vallen.

Met ‘Revelation’ is nu Danny Bryants twaalfde album verschenen; ik reken hier de twee live albums voor het gemak mee. Het overlijden van achtereenvolgens een goede vriend en vader Ken was de oorzaak om wat van zijn verdriet en frustraties van zich af te schrijven. Dit wordt vertolkt zeven van de negen nummers op deze plaat. Opvallend zijn weer de overeenkomsten met Walter Trout: de stem, de muziekstijl en ook de kunst om verhalen uit het eigen leven om te zetten in muziek. Bryant wordt begeleid door Alex Phillips (bas), Dave Raeburn (drums) en Richard Hammerton (toetsen), die ook de productie in handen had en aan enkele nummers heeft meegeschreven.

Daarnaast horen we op enkele nummers een blazerssectie. Die had wat mij betreft wel wat meer op de voorgrond gemogen; ze worden door zang en gitaar te veel naar achteren gedrukt. Het is duidelijk een zeer emotionele cd geworden. Bryant schreeuwt de frustraties van zich af. Zijn zang past goed bij zijn muziek. Helaas hoor je in een ballad als ‘The Rains Will Fall’, een cover van John Mellencamp, dat hij in dergelijke nummer toch wat te beperkt is als zanger. Mijn persoonlijke favorieten zijn de andere cover, Howlin’ Wolfs ‘May I Have A Talk With You’ en de bluesballad ‘Shouting At The Moon’. Op de paar puntjes van kritiek na is dit over het geheel genomen een prima album, zeer persoonlijk en emotioneel. Goed gelukt. (7,5) (Jazzhaus Records)

Deel: