Het is al dik 35 jaar geleden dat de Britse band Fischer Z haar grote hits scoorde. Sindsdien doet de band het met twee handen vol albums voornamelijk voor de die hard fans en andere liefhebbers van de voor hen kenmerkende mix van new wave en rock. Na een langere periode zonder nieuwe albums treden frontman John Watts en zijn mannen sinds enkele jaren weer volop op met nieuwe muziek, afkomstig van de laatste albums ‘This Is My Universe’ en ‘Building Bridges’ uit respectievelijk 2016 en 2017. Ter promotie van het laatste wapenfeit ‘F card’ trad Fischer Z vier keer op in Nederland, waarbij als laatste 013 in Tilburg werd aangedaan.

Als John Watts in de voor hem zo bekende geruite broek opkomt blijft hij een eerste nummer solo. Hij gebruikt de ode aan Johnny Cash om het geluid wat beter af te stemmen, op een ‘Martiaanse’ wijze die de zaal al direct aan het lachen maakt. Watts introduceert de band en zet wederom in.

Fischer Z blijkt in al die jaren niet te hebben ingeboet en het vijftal gaat gedegen door de jaren heen. Van het reggae-achtige ‘Room service’ via grote hit ‘The Worker’ gaat het vijftal door de Jupiler Stage van 013 heen. Het zijn de bekende nummers van weleer die de handen op elkaar kregen, hoewel ook het nieuwere werk niet onvereerd bleef.

Fischer Z bleef staan en hoewel het Tilburgse publiek niet alle nummers structureel kon meezingen, leek de Britse band toch een van de populairste bands van het moment. Watts gooide hier en daar een grap het publiek in en bleef gedurende de avond het ‘Martiaanse’ volhouden. Effectief genomen werden alle songs, van hits tot heden, vol geaccepteerd en geapprecieerd. Tot aan de toegift toe, die meer leek op een extra concert.

Fischer Z leek niet per sé op die oude band uit de geroemde 80’s, maar stak de draak met muziek die vandaag de dag volwaardig de top 40 zou behalen. Een band die niet alleen de kleine zalen, maar zeker ook een grote zaal van bijvoorbeeld TivoliVredenburg zou uitverkopen. Watts wist Fisher Z ook in Tilburg gestalte te geven. En een goede gestalte! Fischer Z verbaasde in Tilburg, of eigenlijk niet eens. Stabiel, krachtig en vastberaden. Klaar voor de komende jaren.

Foto’s (c) Marjolein Tap

Deel: