Het uit Antwerpen afkomstige vijftal Tin Fingers dat bestaande uit Felix Machtelinckx: zang en gitaar, Quinten De Cuyper: toetsen en gitaar, Michaël Lamiroy: synths, Simen Wouters op basgitaar en Marnix Van Soom op drums, speelde afgelopen zaterdagavond in het voorprogramma van J. Bernardt in een uitverkochte zaal van De Roma in Antwerpen. Een Belgische Indierockband die zeer zeker een aparte recensie verdient. Deze avond beloofde zonder meer een geslaagde avond te worden, met een voorprogramma van een band die je toch wel een met succes opkomende band uit eigen stad mag noemen als Antwerpse concertbezoeker!

Tin Fingers is niet echt een nieuwe band, maar het folkgeluid dat ze een aantal jaar geleden als schoolvrienden voortbrachten heeft tegenwoordig plaats gemaakt voor elektronische psychedelische pop die te horen is op hun ep ‘No Hero’ die in oktober vorig jaar werd uitgebracht. De ep waar ze anderhalf jaar aan gewerkt hebben werd geproduceerd door Jasper Maekelberg, die onderandere ook de Belgische formaties Faces on TV en Warhaus onder zijn hoede nam.

Maekelberg bracht ook meteen enige rust en regelmaat in de van origine chaotische band en hij bezorgde de band een cleanere poppy sound. Hierdoor zaten de leden van Tin Fingers ook meteen veel beter op een golflengte met elkaar als voorheen. En dat wierp zijn vruchten af: de kaartjes voor de releaseshow van hun ep vorig jaar gingen zo snel over de toonbank dat concertzaal Trix, eveneens in Antwerpen, de band heeft moeten verschuiven naar een grotere zaal.

Tin Fingers startte hun show afgelopen zaterdagavond met het nummer ‘Tropical’, een nummer dat begon met een synthsgeluid dat karakteristiek is voor de sound van de band en het nummer een discodip gaven die veelvuldig te horen was in de tachtigerjaren. In het nummer werd ook gebruik gemaakt van licht tjembe geroffel dat aan het nummer, zoals de titel al zegt, een tropisch sfeertje moest geven. Op de djembe na gaf het nummer je niet echt dat tropische gevoel wat je bij de titel zou verwachten, maar dat zou misschien ook wel teveel van het goede zijn geweest; Dit zou de aparte sound van het repertoire van de band alleen maar verstoren.

In ‘Young Mother’, de eerste single vorig jaar uit de uitgebrachte ep, liet de 23-jarige frontman Machtelinckx veelvuldig zijn falsetstem weerklinken, die mooi werd opgevangen of ondersteund door het enerverend gitaarspel van Machtelinckx zelf. Machtelinckx is tevens de tekstschrijver van de band.

De show werd afgesloten met ‘Swim’. Niet verwonderlijk dat de band dit nummer als afsluiter koos, want dit nummer had echt potentie. Een zorgvuldig in elkaar gezet nummer met veel muziekvariaties en met door het hele nummer heen een melodie die voelt alsof de muziek je in verschillende bochten door het nummer voert. Dit nummer was ook de song waarvan de band bij het produceren van hun volgende nummers dacht: Zo moet de vernieuwde Tin Fingers gaan klinken!

Machtelinckx sloot het nummer en daarbij de show af door al zingende en gitaarspelende op de rand van het podium te gaan zitten. Van passie voor zijn muziek geen gebrek; Al hoofdwiegende opgaand in zijn muziek verloor de zanger zelfs zijn bril in de duisternis tussen het publiek dat vooraan stond. Maar gelukkig geen nood aan de man: Iemand van het publiek vond al gauw zijn ongeschonden bril op de grond precies voor het podium!

Het motto van Tin Fingers is veel spelen en goede shows geven om niet door het publiek vergeten te worden. En dat is wat ze deden afgelopen zaterdagavond! Een band om in de gaten te houden en die er zeker zal komen! In augustus zijn ze ook te bewonderen op het Pukkelpop festival in Hasselt.

Een band om niet in het vergetelhoekje te stoppen: Tin Fingers!

Foto’s (c) Anita Martin

Deel: