Op 8 en 9 oktober komt de Amerikaanse gitaarlegende Ry Cooder naar Nederland voor twee optredens in Koninklijk Theater Carré. De concerten in Amsterdam gaan samen met de verschijning van het nieuwe album The Prodigal Son. De kaartverkoop start op donderdag 26 april om 10.00 uur via Ticketmaster.nl.

Gitarist en zanger Ry Cooder gaat na bijna tien jaar weer op tour door Amerika, Canada en Europa en komt eindelijk naar Nederland. Zijn legendarische optreden met de Buena Vista Social Club in 2008 en zijn laatste concert in 2009, beiden in Carré, krijgen nu een vervolg. Cooder wordt op het podium begeleid door multi-instrumentalist Robert Francis, saxofonist Sam Gendel, het geroemde vocale trio The Hamiltones en zoon en drummer Joachim Cooder. Zijn zoon zal bovendien het concert in Amsterdam openen.

De concertreeks gaat gepaard met zijn nieuwe album The Prodigal Son, die op 11 mei verschijnt. De singles ‘Shrinking Man’ en ‘The Prodigal Son’ kwamen afgelopen maanden al uit. Het album, zijn eerste sinds zes jaar, bevat typische Cooder-originelen, interpretaties van muziek van Johnson, Blind Roosevelt Graves, the Stanley Brothers en andere klassiekers. “Ik verbind het persoonlijke gevoelsleven en de politiek-economische omstandigheden. Er zijn zoveel mensen die dagelijks over de hele wereld worden onderdrukt of gevaar lopen,“ aldus de wereldberoemde gitarist. “Er komt een gevoel van eerbied over je heen als je dit soort nummers zingt.”

Cooder (1947), geboren in Los Angeles, vestigde zijn naam als ongeëvenaarde ‘slide’ gitarist. Hij speelde ondermeer in Captain Beefheart’s Magic Band en met de Rolling Stones en is te horen op albums van andere artiesten als Van Morrison en The Beach Boys. Daarnaast is hij bekend als pionier van de wereldmuziek en componist van filmmuziek van ‘Paris, Texas’, ‘The Long Riders’ en ‘Last Man Standing’. Zijn grote oeuvre bestaat uit klassieke albums als Chicken Skin Music (1976), Bop till You Drop (1979), Get Rhythm (1987) en My Name is Buddy (2007). Ook verdiende Cooder zijn sporen als producer van Mavis Staples en Buena Vista Social Club, waarvoor hij zes Grammy Awards ontving.

Deel: