‘Family Tree’ is alweer het zesde studio-album dat Black Stone Cherry in de zeventien jaar sinds zijn oprichting uitbrengt – tussen die albums in produceerde de band ook nog eens drie EP’s. Materiaal komt de band bepaald niet tekort: ook dit album is een uitgebreide verzameling van dertien nummers. Hoewel de band zijn kenmerkende geluid behoudt, worden er op ‘Family Tree’ nieuwe, verrassende elementen gebruikt die het album waarschijnlijk tot het meest veelzijdige uit de geschiedenis van Black Stone Cherry maken.

‘Bad Habit’ opent het album: het nummer is groovy en typerend voor de ruige, maar melodieuze southern rock waar Black Stone Cherry bekend om staat. Na enkele soortgelijke nummers wordt het album gebroken door ‘My Last Breath’, een rustig nummer dat een soort ode aan de volgende generatie lijkt te zijn. Het is allesbehalve zoetsappig of voorspelbaar – het is een oprecht en lief nummer waar een bijzonder kwetsbare kant van de over het algemeen keihard rockende band zichtbaar wordt. ‘Dancin’ In The Rain’ is opvallend door het gastoptreden van Warren Haynes (Allman Brothers Band, Gov’t Mule) die met zijn zang en gitaarspel het nummer een eigen, onderscheidend geluid weet te geven.

Dat familie een belangrijke rol speelt voor de bandleden, komt op een bijzondere manier tot uiting in ‘You Got The Blues’: het zoontje van zanger Chris zingt mee aan het begin en eind van het nummer. Het achtergrondkoortje dat te horen is op ‘Get Me Over You’ is nog een voorbeeld van de trucjes die de band op dit album toepaste om voor een verrassende, maar toepasselijke twist te zorgen. De afsluiter van het album is de titelsong ‘Family Tree’, een nummer dat de perfecte belichaming is van het kenmerkende Black Stone Cherry-geluid zonder on-origineel over te komen.

De nieuwe dingen die de band op ‘Family Tree’ probeerde zorgen ervoor dat het minder ruig, hard en agressief is dan de vorige albums – het is echter wel een veelzijdig geheel dat toch goed samenhangt en met zijn perfect afgewerkte nummers de echte Black Stone Cherry-fan niet zal teleurstellen. Black Stone Cherry experimenteert, maar blijft met ‘Family Tree’ volledig trouw aan zichzelf. (9/10) (Mascot Records)

Deel: