Vrijdag 6 april verschijnt het debuutalbum van de Utrechtse bluegrassband The Old Ditch Riverhoppers, getiteld ‘Long Done Gone’. Het album verschijnt op vinyl, cd en digitaal en kent een bijna evenredige verdeling van eigen nummers en covers. De eerste single is de titeltrack van het album en is al digitaal beschikbaar. In de periode direct na de release speelt de band op onder andere de festivals Heartland en Small Town Music Walk en in de clubs VERA en Burgerweeshuis. Wanneer en waar de officiële presentatie in eigen stad plaats gaat vinden wordt later bekend gemaakt, evenals meer toekomstige shows.

De oorsprong van The Old Ditch Riverhoppers ligt geografisch gezien in Utrecht, maar de muzikale bron bevindt zich aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Voor hun old time bluegrass putten de vier bandleden inspiratie uit het werk van oude meesters uit Noord-Amerika als Bill Monroe, The Stanley Brothers, Jimmy Martin en The Johnson Mountain Boys. Frontman Jabe Piter Faber (vocals/gitaar/banjo) is in 2016 de grote plas overgestoken om zich te verdiepen in de geheimen van het spel en de geschiedenis van het genre. Via staten als North Carolina, Kentucky en Virginia heeft hij door de VS rondgetrokken. Tastbare herinneringen daaraan zijn onder andere een jam met een ver familielid van Earl Scruggs in Virginia en de gelegenheid op de porch van het huis in Kentucky waar Bill Monroe woonde muziek te maken, maar ook een nummer als ‘Black Mountain Moonshiners’ dat hij tijdens het reizen schreef en een van de songs op het album is.

Naast Jabe Piter Faber bestaat de band uit Maurits Mekenkamp (vocals/mandoline/viool), Franke Kooistra (vocals/contrabas) en Martijn Koetsier (gitaar/dobro). ‘Long Done Gone’ is het eerste album van The Old Ditch Riverhoppers en is opgenomen en gemixt door Bart van Strien, bandlid van Blue Grass Boogiemen. In 2016 verscheen de 7” ‘Kentucky Trainwreck’ waarvoor de band ook met Van Strien werkte.

Deel: