Binnenkort verschijnt ‘De Man En Zijn Machine’, het nieuwe album van Orgel Vreten. Deze band heeft met de Hammondorgels van Thijs Schrijnemakers en Darius Timmer menig zaal, festival en tv-programma op zijn kop gezet. Naar aanleiding van het verschijnen van deze cd had Maxazine een interview met Thijs.

Nog voordat men de nieuwe cd opzet valt de titel ‘De Man En Zijn Machine’ op. Hoe komt de band daaraan? “Dat komt omdat we allemaal eigenlijk een soort nerds zijn”, bekent Schrijnemakers, “die het liefst met oude instrumenten en machines spelen, eraan sleutelen en rommelen. Onze apparatuur is zo’n zestig of zeventig jaar oud en daar rommelen we graag mee. Verder zijn we toch een stel eigenheimers, die alles zelf willen doen. Nieuwe geluiden en nieuwe mogelijkheden ontdekken. We spelen graag met onze machientjes, vandaar de naam ‘De Man En Zijn Machine’.”

Een paar jaar geleden bracht Orgel Vreten de cd ‘Konrad‘ uit. Er is een klein verschil met de nieuwe cd. “We hebben veel uitgeprobeerd om nieuwe geluiden te ontdekken. Deze keer zijn we ook gaan werken met vintage synthesizers en ritmecomputers. En voor het eerst wordt gezongen, dat wil zeggen Arno Bakker doet zijn best. Kon je hem verstaan?” Dat dat niet altijd het geval is, zullen we hem maar niet vertellen. “Sowieso is ons geluid is veel ruiger geworden. We hebben alles tegelijk opgenomen om het rauwe live-gevoel beter te vangen.”

Vergeleken met de live-optredens van Orgel Vreten met orgelduels blijft het vrij netjes op het nieuwe album. “Vind je? Ik vind juist dat het wel goed overkomt. Kijk, live is daar natuurlijk meer ruimte en tijd voor”, laat Thijs open voor de concertgangers.

De band speelt nog steeds op oude Hammond B3-orgels. Deze hebben de naam vaak snel kapot te gaan. “Haha, nou, ik heb mijn mening hierover moeten bijstellen”, geeft de Tilburger aan, “In het verleden heb ik dat tijdens interviews wel eens gezegd. Maar eerlijk gezegd valt het best mee.” De orgels die Orgel Vreten gebruikt zijn zo’n zestig jaar oud, maar doen het nog steeds. “Ach, er brandt wel eens een lampje door en natuurlijk heb ik nog steeds een tas met gereedschap bij me als we gaan optreden. Maar het valt mee. Ik ben wat dat betreft positief bijgedraaid”, moet Schrijnemakers bekennen.

De samenstelling van Orgel Vreten verandert nog wel eens. Op bas hebben ze nu Jan Teerstra en op drums Henri van den Berg. Dan Arno Bakker op sousafoon en trombone, doe tegenwoordig ook zingt. En op Hammondorgel heb je Darius Timmer en Schrijnemakers zelf. “Van de originele band zijn alleen Jan Teerstra en ikzelf nog over. Ooit ben ik begonnen met Robin Piso op het andere orgel, maar daar is Darius voor in de plaats gekomen en nu spelen we alweer enige tijd in deze samenstelling.”

Enkele jaren terug tourden de mannen met de dichter Dennis Gaens. Het zou mooi zijn als zo’n project nog eens herhaald wordt in een andere bezetting. “Dat zou zo maar kunnen” geeft Thijs toe, “Ideeën hebben we wel. We zijn ook een platform, waarop een samenwerking met anderen mogelijk is. Maar nu gaan we eerst met dit album aan de slag. Dit hebben we eigenlijk als collectief volledig op eigen kracht gemaakt. We zijn weer terug naar de basis gegaan. Je moet het zo zien: muziek is net een sandwich met 1.001 dingen erop. Wij hebben nu weer het brood leren bakken.”

Na het album komt er ook een tour natuurlijk en de band blijft ontwikkelen. ” Ja, er staan al optredens geboekt. Dan komen er nog een aantal festivals bij. Verder blijven we sleutelen aan het eigen geluid. En, zoals gezegd, zijn er ideeën om met anderen samen te gaan werken in de toekomst, maar daar kan ik nu nog geen mededelingen over doen.” En dat zegt wellicht al meer dan Schrijnemakers eigenlijk had willen zeggen. ‘De Man En Zijn Machine’ verschijnt op 2 maart 2018 op V2 Records.

Deel: