De uit het Engelse Manchester en omgeving afkomstige Elbow draait al ruim vijfentwintig jaar succesvol mee in de muziekwereld. Vanaf 1997 onder de huidige naam.  De band bestaat uit Guy Garvey (zang, gitaar), Craig Potter (toetsen), Mark Potter (gitaar) en Pete Turner (basgitaar). Al hun albums behaalden de top 15, zeven singles kwamen in de top 40. Hun nummer ‘First Steps’ werd de BBC-tune voor de Olympische Spelen van 2012. Ook vielen een aantal prijzen en nominaties hen ten deel.

Na zeven albums, waarvan de laatste – ‘Little Fictions’ – begin dit jaar verscheen, werd het kennelijk tijd voor een compilatie van hun werk. Op ‘The Best Of Elbow’ vinden we 28 nummers, die een bloemlezing vormen van het werk van het viertal. Een vrij goed overzicht, hoewel redelijk veilig gekozen. Er staan weinig verrassingen op. Wellicht dat sommige fans liever wat anders hadden gezien. Maar ach, de echte fans hebben de zeven albums waarschijnlijk al in huis. Die zal het verder niets uitmaken. Sommige artiesten, die zogenaamde ‘Best of’-albums uitbrengen, voegen daar een paar nooit eerder uitgebracht nummers of zgn. alternative takes aan toe, om ook de hen, die alles al in de kast hebben staan, te verleiden de nieuwe compilatie te kopen. En die zitten dan met een hele lijst aan dubbele nummers. Elbow heeft er voor gekozen dit niet te doen. Wellicht verschijnt later nog eens een compilatie met nooit eerder uitgebrachte nummers.

Een prima overzicht van het werk van deze uitstekende band. (7/10)  (Polydor)

Deel: