Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2017. Bekijk hieronder de eindejaarslijst 2017 van Anneke Klungers & Marianne Roodenburg.

20. Lucas Hamming

Dit was onze eerste gig samen, dus dat maakt het sowieso tot een leuke herinnering! In het kleine, gezellige en volle Simplon speelde Lucas Hamming voor een enthousiast publiek dat zijn nummers vol overgave meezong. De sfeer was super en Lucas ging helemaal los.

19. The Magpie Salute (Zwarte Cross)

Het grootste gedeelte van het Zwarte Cross-publiek bleek niet bijzonder geïnteresseerd te zijn in The Magpie Salute (met meerdere ex-Black Crowesleden), dus we hoefden niet te vechten voor goede plekken. We konden in de frisse buitenlucht samen met enkele andere liefhebbers genieten van de geweldige bluesrock van deze enorme band, en meedansen op oude Croweshits als ‘Sting Me’ en ‘Thorn In My Pride’ was een van de hoogtepunten van de Zwarte Cross.

18. Monster Magnet

Monster Magnet, een van de bekendste stoner rockbands, speelde in Iduna in Drachten voor een uitbundig publiek. Dave Wyndorf is nog altijd een bijzonder charmante frontman die het hele publiek in zijn greep wist te krijgen, en de opzwepende rock bracht iedereen in beweging. Monster Magnet was in topvorm, en het concert was kwalitatief zelfs nog beter dan we hadden verwacht.

17. Wolfmother (Bospop)

We kenden deze band niet echt van tevoren, en we werden er op Bospop helemaal door weggeblazen. Het Australische trio speelde in een haast Australische hitte op het hoofdpodium voor een enthousiast publiek dat de hardrock met duidelijke invloeden van Led Zeppelin en Black Sabbath duidelijk kon waarderen. Door dit optreden hebben we ons voorgenomen om deze band in de toekomst weer op te zoeken als ze in de buurt spelen.

16. Beth Hart (Bospop)

Beth Hart trad ook op op Bospop, en speelde de sterren van de hemel vanaf het hoofdpodium. Ze zong met haar rauwe stem haar typerende bluesrock, speelde piano en vertelde persoonlijke anekdotes over haar problemen die haar tot het schrijven aanzetten. Haar optreden was ontzettend krachtig en energiek, en daardoor een van onze favorieten.

15. Black Star Riders (Bospop)

Een Thin Lizzy-fan kan heel gerechtvaardigd zo zijn bedenkingen hebben bij de Black Star Riders, een band die uit Thin Lizzy is voortgevloeid, maar een live-optreden van de band zal die bedenkingen vast snel wegnemen. Scott Gorham stond zoals vanouds stevig te rocken op het podium, al zocht hij de spotlights niet echt meer op. De Thin Lizzy-klassiekers als ‘The Boys Are Back In Town’ klonken nog altijd steengoed, maar ook het eigen materiaal van de band maakte de show tot een geweldige ervaring voor de liefhebber van typische jaren ’70 hardrock met een Iers randje.

14. Airbourne

Dit concert was, zonder twijfel, het hardste dat we ooit hebben meegemaakt. Een enorme muur van Marshallversterkers stond opgesteld achterop het podium, en echt élke versterker stond aan (het waren er zo veel dat we dat eigenlijk niet hadden verwacht). Het optreden was niet alleen snóeihard, maar ook nog eens supergoed. Het publiek van Bospop was nooit wilder en lawaaiiger dan toen Airbourne de boel op stelten kwam zetten, en dat was echt bijzonder gaaf om mee te maken.

13. Jett Rebel

Dit was een van de weinige gigs waar de band waarschijnlijk veel meer energie had dan het publiek. Jett Rebel speelde meer dan drieënhalf uur, en leek daarna ook nog wel een poosje door te kunnen gaan. Er hoefde niet gekozen te worden tussen kwaliteit en kwantiteit, beide waren van toepassing; Jett was op dreef, en zorgde voor een topshow.

12. Dream Theater

Een gig is vaak al leuk als er goede fotomogelijkheden zijn, en wat dat betreft was het concert van Dream Theater echt perfect. De band staat bekend om de fenomenale concerten met geweldige lichtshows, en ook in muzikaal opzicht was Dream Theater in 013 in Tilburg sterk als altijd.

11. Waylon

De zanger en gitarist bewees zich in een uitverkocht Hedon een echte multi-instrumentalist toen hij ook nog even achter het drumstel kroop. Het zichtbare plezier tussen frontman en band maakte de show een ideale om te fotograferen.

10. Homemade Sin

Deze band zagen we afgelopen jaar twee keer. De eerste keer was Dan Baird er nog bij, de tweede keer (in Iduna) was hij ziek en daarom vervangen door Joe Blanton. Beide keren zorgde de band ervoor dat iedereen zich helemaal liet gaan op de southern rock en oude hits als ‘Keep Your Hands To Yourself’ en ‘I Love You Period’, en de interactie en wederzijdse liefde tussen de band en het trouwe publiek maakt deze concerten echt tot feestjes.

9. Jo Harman (Rhythm & Blues Night)

De hele Rhythm & Blues Night in de Oosterpoort in Groningen was echt heel leuk. Op de vijf verschillende podia speelden tot in de vroege uurtjes talloze bands met allemaal hun eigen stijl binnen het bluesrock-spectrum. De bands waren enthousiast en het publiek enorm relaxed, wat zorgde voor een hele fijne en bijzonder ontspannen sfeer. Jo Harman was niet alleen muzikaal heel sterk maar ook nog ontzettend fotogeniek, vandaar dat we deze foto uitkozen.

8. Feuerengel

In muzikaal opzicht ligt Feuerengel net niet helemaal in ons straatje, maar het spektakel dat bij het concert van deze Rammstein-coverband hoorde maakte het toch tot een van onze favoriete optredens. Vlammenwerpers, rook, kleine toneelstukjes tussen de bandleden; het wisselde elkaar allemaal in hoog tempo af, en we hebben ons geen moment verveeld.

7. Epica

Ook dit was een show met veel vlammenwerpers en rookmachines, en dankzij de twee (!) voorprogramma’s was het een avond bomvol muziek én sensatie.

6. Vandenberg’s Moonkings

Dit is een van onze favoriete bands, dus het is niet bijzonder dat dit een van onze favoriete optredens was. De Moonkings waren zelfs nog beter dan het jaar ervoor, en klassiekers als ‘Burning Heart’ en ‘Here I Go Again’ meebrullen verveelt nu eenmaal nooit.

5. Tyketto

Tyketto stond al eerder in de Boerderij in Zoetermeer, en leek zich daar nu ook helemaal thuis te voelen. Het publiek bestond voor een groot gedeelte uit trouwe fans, dus zelfs de oudste en meest onbekende nummers werden (zelfs tot verrassing van de bandleden) luidkeels meegezongen. Dat maakte het optreden tot een echt gezellig, bijna reünieachtig concert.

4. Navarone

Ook Navarone overviel ons plotseling en werkte zich in één klap naar een plek in onze top vijf! Live op Kadepop was deze band zo bijzonder energiek en sterk dat het met die gig waarschijnlijk veel meer fans heeft gemaakt en wij in de toekomst niet meer zo makkelijk vooraan komen te staan (elk voordeel heeft zijn nadeel).

3. Alter Bridge

Bij deze show draaide het niet zozeer om het spektakel en de sensatie, maar echt om de muziek. Myles Kennedy toonde zich opnieuw een van de beste rockzangers van dit moment, zonder dat hij ook maar één steekje liet vallen in zijn gitaarspel. De afwisseling tussen keiharde rock en zachte ballads van het hoogste niveau maakte deze show tot een van onze favorieten.

2. The Dead Daisies

De energie die zowel op het podium als in het publiek hing was zó aanstekelijk en de interactie tussen de zaal en de band (zoals op de foto) zo gaaf, dat deze gig wel in onze top drie moest staan. De Daisies speelden in de Boerderij in Zoetermeer voor een uitzinnig publiek dat bleef schreeuwen en klappen, en ze klonken live bijna nog beter dan op hun albums (zelfs hun live-albums).1. Extreme

Dan onze echte, onbetwiste, absolute favoriet! Alles wat je van een hardrockshow mag verwachten; het optreden van Extreme in 013 had het in het kwadraat. De band zorgde voor spektakel, liet het publiek meezingen met ballads als ‘More Than Words’ en ‘Hole Hearted’, en ging er vol overgave helemaal tegenaan als het op de ruigere nummers aankwam. De bandleden lieten het publiek een verzoeknummer uitkiezen en gingen na afloop de fotopit in om handjes te schudden om het publiek persoonlijk te bedanken. Extreme was niet alleen de band die we live het allerbest vonden klinken, ook de praatjes van de bandleden tussendoor en de interactie met het publiek tilden het concert naar de eerste plaats in onze top 20.

Foto’s: Anneke Klungers

Deel: