Een jaar na zijn overlijden zendt de NTR de documentaire ‘George Michael: Freedom’ uit. Het is George Michaels laatste project, waarin hij met vrienden en collega’s terugblikt op zijn succesvolle muzikale carrière en op de wisselwerking met zijn door verlies getekende persoonlijke leven. De film concentreert zich op de meest vormende periode, de aanloop en totstandkoming van ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’ en de beruchte rechtzaak tegen zijn platenlabel die daarop volgde.

Na het gigasucces van Wham!, waardoor hij al jong een internationale superster werd, wilde George Michael met zijn gezicht uit de publiciteit. De muziekvideo die regisseur David Fincher maakte voor ‘Freedom! ‘90’, waarin vijf topmodellen acteren en waarin hij zelf niet te zien was, is iconisch geworden, maar label Sony was niet blij met de wens van hun ster om zichzelf niet meer te laten zien. Het liep uit op een rechtszaak die uiteindelijk alleen verliezers kende, zoals alle betrokkenen uit die tijd bevestigen.

Geïllustreerd met unieke beelden uit zijn privé-archief vertelt Michael openhartig over de rol die zijn eerste liefde, Anselmo Feleppa, in dit proces speelde. Over de kracht die de relatie hem gaf en over de woede en angst die een uitweg zochten nadat Feleppa vlak na Freddie Mercury aan AIDS overleed.

Beroemde vrienden en collega’s reflecteren op zijn muzikale erfenis: iconische nummers en zijn fenomenale interpretatie en stem. Onder hen Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Nile Rodgers, Mark Ronson, Tracey Emin, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean- Paul Gaultier, James Corden, Tony Bennett en de vijf topmodellen uit Freedom! ‘90.

‘George Michael – Freedom’, 21.35 uur, NPO3

Deel: