Kimbra, de Nieuw-Zeelandse zangeres die wereldwijd werd bekend als de heldere vrouwenstem in Gotye’s hit ‘Somebody That I Used To Know’. Maandagavond stond de zangeres in Paradiso Noord in Amsterdam. Solo, want naast die ene hit werkte Kimbra gewoon verder aan een mooie en imposante solocarriére.

Het voorprogramma werd verzorgd door de Israelische Ofrin. Met haar krachtige dance moves en sterke en melodieuze stem overtuigde de rosse zangeres, gekleed in Dali Lama Pyjama het Amsterdamse publiek. De in Berlijn woonachtige zangeres zat in haar voorprogramma vol lof voor Kimbra, iets wat door Kimbra zelf werd beantwoord in haar opvolgende show. Van de mogelijkheid om de Israelische schone na de show te ontmoeten voor een handtekening en foto werd door velen gebruik gemaakt. Een eer die de zangeres gegund was, want na een voorprogramma zal het waarschijnlijk zijn dat een eigen show in Nederland in het vooruitschiet ligt.

Voor Kimbra was het optreden in Amsterdam het laatste van een lange en succesvolle Europese tour. Een voorproefje op haar album ‘Primal Heart’, dat halverwege januari zal verschijnen. Het album zal de opvolger zijn van het succesvolle ‘The Golden Echo’ uit 2014, het tweede album, na ‘Vows‘ uit 2012. Met haar swingende popmuziek en haar soepele stem klinkt Kimbra als een samensmelting van de talenten die Björk, Santigold en Janelle Monaé zo bijzonder maken. In Paradiso wisselde ze dat af met een eclectische uitvoering van zang, dans, en licht.

In Paradiso Noord bracht Kimbra een setlist met nummers van ‘The Golden Echo’, ‘Vows’ en veel nummers het nog niet uitgebrachte ‘Primal Heart’, zoals ‘Sweet Relief‘, dat inmiddels al door vrijwel het gehele publiek werd herkend. De donker verlichte, rokerige zaal maakte maandag kennis met wat de zangeres zelf een experiment noemde. Het was ook wel spannend, want het gros van de nummers was door nog niemand in de zaal ooit eerder gehoord. Het publiek nam het tot zich met goedkeurend op en neer bobbelende hoofden.

Het publiek, voornamelijk bestaande uit een mix van hipsters, Kiwi’s, Britten, en doorgewinterde muziekliefhebbers zag en hoorde haar zelfbenoemd ‘spaceship’ van een synth board, en uiteindelijk toch ook haar gitaar. De Nieuw-Zeelandse zangeres liet haar passie voor electronic music, pop, dance,
disco, R&B en rap naar de voorgrond komen. Publieksfavoriet ‘Two Way Street’ van haar debuutalbum kwam pas richting het einde van het optreden. Daarvoor liet de Nieuw Zeelandse vrijwel alleen nummers horen van haar aankomende album. Slechts een handje vol nummers van ‘Vows’ en ‘The Golden Echo’ onderbraken de nieuwe nummers. Het gaf aan dat de zangeres vooruit wil en amper terug kijkt naar het verleden.

Nadat Kimbra haar show had beëindigd, keerde ze terug het podium op met een fles champagne en bedankte haar tourteam en bandleden voor hun werk en passie. Bandleden Timon B Martin en Spencer Zahn die bij Kimbraa veelal op de achtergrond bleven, achter een scherm. Zij werden na het laatste optreden van de tour terecht in het zonnetje gezet. ‘Primal Heart’ werd door Kimbra in de promo gezet in Paradiso Noord. Een veelbelovend album als we het sterke optreden mogen geloven.

Foto’s (c) Constance VR

Deel: